KMI trekt waarschuwing op van code geel naar code oranje: ‘Kans op sneeuw en gladde wegen. Pas je rijstijl aan’
Foto: WDK

In de loop van zaterdagavond wordt in Vlaanderen een winterprik met winterse neerslag verwacht. Die kan leiden tot aanvriezende regen en zelfs lichte sneeuw, waardoor er lokaal kans is op gevaarlijk gladde wegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt aan om zaterdagavond en tijdens het eerste deel van de nacht uitermate voorzichtig te zijn op de weg. Het KMI heeft intussen code geel opgetrokken naar code oranje.

De weervoorspellers van Meteo Wing verwachten in de loop van de avond een neerslagzone die vanaf het westen Vlaanderen zal binnenkomen om vervolgens naar het oosten te trekken. Deze neerslagzone zal het oosten van Limburg verlaten tegen de vroege ochtend. Aangezien de temperatuur vanavond opnieuw zal dalen, zal op veel plaatsen het wegdek bevroren zijn wanneer de neerslagzone aankomt. Daardoor kan de neerslag aanvriezen. Tegen de ochtend verwacht men opnieuw positieve wegdektemperaturen waardoor het gevaar op gladheid verdwijnt.

Rijgedrag aanpassen

Weggebruikers die zaterdagavond en -nacht de weg op moeten, worden met aandrang gevraagd om hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden van het wegdek. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker nodig. Daar waar mogelijk wordt aangeraden om verplaatsingen uit te stellen.

Er wordt weliswaar preventief gestrooid, maar aanvriezende regen kan het strooizout wegspelen. De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer volgen nauwgezet de toestand op de weg op en zullen uitrijden waar en wanneer nodig.

Van code geel naar code oranje

Ook het KMI waarschuwde in de loop van zaterdag met code geel voor winterse toestanden naar de avond toe en voor zaterdagnacht. Intussen is die waarschuwing opgetrokken naar code oranje.

‘Vanavond en vannacht trekt een storing van west naar oost over het land met eerst sneeuw of aanvriezende regen, later overgaand in regen. In de Ardennen valt er sneeuw’, klinkt het bij het KMI.

Er kan een sneeuwdek gevormd worden tussen 0 en 1 centimeter in de provincies West Vlaanderen, Oost Vlaanderen, Antwerpen, Henegouwen, en Brabant. In de provincies Namen en Limburg gaat het om een sneeuwdek van 0 tot 4 centimeter dik en in Luik en Luxemburg kan er tot 10 centimeter sneeuw vallen.

KMI trekt waarschuwing op van code geel naar code oranje: ‘Kans op sneeuw en gladde wegen. Pas je rijstijl aan’