Burgemeester Genua belooft nieuwe brug tegen Kerstmis 2019
Wat overblijft van de ingestorte Morandibrug in Genua. Foto: AFP

Binnen een jaar zal er in de Italiaanse stad Genua een nieuwe brug staan, ter vervanging van de snelwegbrug die in augustus instortte en waarbij meer dan 40 doden vielen. Dat heeft de burgemeester van Genua, Marco Bucci, zaterdag beloofd bij de opening van de werf voor de afbraak van de resten van de brug.

‘Het is de bedoeling om de afbraak voldoende te laten vorderen om aansluitend met de bouwwerkzaamheden te kunnen beginnen’, stelde de burgemeester. ‘De constructie zou op 31 maart van start moeten gaan, waarmee we tegen Kerstmis een brug zouden moeten hebben.’

Zaterdag werd het nodige materieel aangesleept om de resten van de snelwegbrug te kunnen afbreken. De afbraak zelf is nog niet van start gegaan. Maandag zal een rechter beslissen of de brug wordt vrijgegeven en mag worden afgebroken.

Een consortium van vijf Italiaanse ondernemingen is met de afbraak belast. De kosten ervan worden geraamd op 19 miljoen euro.

De Italiaanse sterarchitect Renzo Piano is met de bouw van een nieuwe brug belast. Die brug is niet alleen belangrijk voor de stad en de regio, zei Bucci, ‘maar voor heel Noord-Italië, en ik durf zelfs zeggen voor Frankrijk en Zwitserland ook’.

De snelwegbrug in Genua stortte op 14 augustus in. Er vielen 43 doden en tientallen gewonden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in