Verrassing bij keuze liberale schepenen in Gent
Foto: fvv

Niet Christophe Peeters, maar Sami Souguir wordt de tweede schepen voor Open VLD in Gent. Dat is zaterdag beslist door de leden van de partij. Peeters verdwijnt zo na achttien jaar plots uit het Gentse stadsbestuur. Burgemeester Mathias De Clercq heeft zaterdag zijn schepenploeg officieel voorgesteld.

Christophe Peeters leek een zekerheid voor het nieuwe stadsbestuur in Gent, maar zal er dan toch niet meer bij zijn. Dat heeft Open VLD zaterdagochtend beslist op een vergadering met haar leden in het Liberaal Archief, vlakbij de Overpoort. Sami Souguir, de fractieleider van de liberalen in de gemeenteraad, wordt schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning. Sofie Bracke wordt schepen van Economie, Handel, Sport en Haven

Peeters was sinds 2000 schepen in Gent. Hij was de voorbije zes jaar schepen van Financiën, Feesten en Middenstand en een van de politieke zwaargewichten binnen de Gentse Open VLD. Hij kreeg op 14 oktober 4.837 stemmen achter zijn naam. Souguir kreeg bij de verkiezingen 2.002 stemmen, minder dan de helft van het stemmenaantal van Peeters.

De omstandigheden waarin de vergadering zaterdag plaatsvond zijn niet bekend, maar het kwam tot een stemming binnen de partij waarbij Souguir 25 stemmen behaalde, Peeters maar 21. Dat betekent dat Peeters er niet meer bij zal zijn in het Gentse stadsbestuur. Hij verliet zaterdag kort na 13.30 uur de vergadering, zonder een verklaring af te leggen.

‘Het is het privilege van de voorzitter om aan het bestuur een voorstel te doen. Voor dit schepenambt had ik twee valabele kandidaten’, aldus lokaal voorzitter Mick Daman. ‘Ik heb de kans gegeven aan het bestuur om zich uit te spreken over wie de beste kandidaat was om in dat team, onder het bestuursakkoord, het beleid blauw te kleuren in de komende jaren in Gent. Het bestuur heeft gekozen voor Sami. Dit is geen beslissing tegen Christophe.’

Souguir zegt ‘immens veel respect te hebben voor Peeters’. ‘Maar de beslissing lag bij het bestuur en zij hebben mij de kans gegeven.’

Nieuwkomers bij Groen

Bij Groen is naast Filip Watteeuw (Mobiliteit, Openbare Werken, Architectuur en Stedenbouw), Elke Decruynaere (Onderwijs, Opvoeding, Jeugd, Gezinsbeleid en Outreachend Werk) en Tine Heyse (Milieu, Klimaat, Energie Wonen en Noord-Zuid) ook een schepenpost voorzien voor twee nieuwkomers. Dat heeft de partij zaterdag beslist op een ledenvergadering.

Bram Van Braeckevelt wordt schepen voor Personeel, Werk en Toerisme. Hij kreeg zaterdag het vierde schepenambt van de partij toegewezen. Van Braeckevelt is al enkele jaren fractieleider van Groen en werkt voor de liberale vakbond ACLVB, waar hij sectoraal verantwoordelijke is.

Hafsa El-Bazioui neemt het vijfde, halve schepenambt van Groen op, maar pas na drie jaar: dan neemt ze het schepenambt van Feestelijkheden en Evenementen, en Facility Management over van Annelies Storms (SP.A). El-Bazioui wordt de eerste schepen in Gent die een hoofddoek draagt. Ze is een nieuwkomer in de politiek en verraste door meteen 3.981 stemmen binnen te halen. El-Bazioui werkt als personeelsverantwoordelijke in de Gentse Hotelschool.

Groen besliste wel om met de schepenportefeuilles te schuiven. De afspraak is dat na drie jaar de twee portefeuilles van Personeel en Feesten wisselen tussen Van Braeckevelt en El-Bazioui. Ook de portefeuille van Noord-Zuid-samenwerking (het ondersteunen van ngo’s en sensibilisering) schuift na drie jaar naar El-Bazioui, van bij Heyse.

Astrid De Bruycker (SP.A) wordt schepen van Gelijke kansen, Welzijn, Participatie, Buurtwerk en Openbaar groen. De laatste twee schepenposten zijn voor de uitdagers van De Clercq. Rudy Coddens (SP.A) wordt schepen van Sociaal beleid, Armoedebestrijding, Gezondheid, Zorg, Seniorenbeleid en Financiën. Mieke Van Hecke (CD&V) wordt schepen van Burgerzaken en Protocol, Ambtenaar van Burgerlijke Stand.