Klimaatcoalitie: ‘België mist kans om verantwoordelijk en ambitieus te zijn’
75.000 Belgen kwamen twee weken geleden op straat om een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid te eisen Foto: Photo News

België heeft een kans gemist om zich in de strijd tegen de klimaatwisseling te profileren als een verantwoordelijk en ambitieus land. Dat stelt de Klimaatcoalitie, een koepelvereniging van milieu-ngo’s, op het moment dat de klimaattop in Katowice (COP24) bij gebrek aan een definitief akkoord aan verlengingen toe is.

De Klimaatcoalitie herinnert eraan dat premier Charles Michel begin deze week in Marrakech claimde dat België, inzake het migratievraagstuk, ‘aan de juiste kant van de geschiedenis staat’. Maar of dat ook voor het klimaatbeleid geldt, ligt nog open, luidt het.

Ons land zette babystapjes met een ‘Benelux Talanoaverklaring’, maar slaagde er niet in mee te stappen in een echte verklaring om de ambitie te verhogen (High Ambition Coalition). Vlaanderen blokkeerde een ondertekening door ons land.

‘Onze ministers willen zich niet vastpinnen op cijfers, ze zeggen te willen focussen op concrete maatregelen’, zegt Klimaatcoalitie. ‘Maar we zien net dat in de klimaatplannen van de regio’s ontbreken.’ In dat kader verwelkomt de Klimaatcoalitie de beslissing van de Brusselse regering om zich uit te spreken voor een verhoging van de Europese klimaatdoelstelling voor 2030 naar 55 procent vermindering van uitstoot.

Tijdens een overleg met de Klimaatcoalitie gaven ook de Waalse minister Jean-Luc Crucke en federaal energieminister Marie-Christine Marghem aan persoonlijk te neigen naar die ambitie.

De Klimaatcoalitie wijst erop, dat nog geen twee weken geleden 75.000 Belgen op straat kwamen ‘omdat het onaanvaardbaar is dat onze ministers de leefbaarheid van de planeet en de toekomst van de toekomstige generaties zo in gevaar brengen’. Allen vroegen ze een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid.

België moet, aldus het communiqué, de volgende prioriteiten vooropstellen: het moet pleiten voor een verhoging van de Europese ambitie tot minstens 55 procent vermindering van de uitstoot in 2030; het nationaal plan voor energie en klimaat moet robuust zijn en de rechtvaardige transitie naar een volledige decarbonisatie inzetten, en België moet de uitdagingen van ontwikkelingslanden in rekening nemen, in het kader van internationale klimaatrechtvaardigheid.

Als ons land dat doet, staat België ook op klimaatvlak aan de juiste kant van de geschiedenis, zo sluit het persbericht af.