Arts UZ Leuven betrapt op implantatenzwendel: mogelijk meer dan 100 gedupeerden
themabeeld Foto: AFP

Het gerecht vervolgt een chirurg die jarenlang patiënten opereerde met ongekeurde implantaten. Dat gebeurde in het UZ Leuven, het grootste academisch ziekenhuis van ons land, schrijft De Tijd zaterdag.

Over de hele wereld hebben ruim 250 journalisten, ook van De Tijd, de afgelopen weken nieuws gebracht over de Implant Files. Er werd vooral aan de kaak gesteld dat de keuring van medische implantaten tekortschiet.

Maar volgens De Tijd zijn er in het UZ Leuven dus patiënten enkele jaren geleden geopereerd met implantaten die helemaal niet gekeurd waren. De feiten blijken uit een opsporingsonderzoek van het parket van West-Vlaanderen. De Tijd vernam dat het onderzoek is afgesloten en het parket een chirurg en de leverancier van de implantaten zal dagvaarden voor de strafrechter.

Gedupeerden

Niemand kon aan de krant exact meedelen hoeveel patiënten getroffen zijn. Sommige bronnen spreken over vijftig à honderd, andere menen dat het aantal hoger ligt.

De geviseerde chirurg wil niet reageren. De firma uit Brugge antwoordde nooit op telefoons en mails van De Tijd. Het UZ Leuven wil alleen kwijt dat de arts ‘in oktober 2011 het ziekenhuis heeft verlaten’ en dat ‘er een juridische procedure loopt waar het UZ als getuige bij betrokken is’.