In Parijs hebben de gele hesjes minder dan 3.000 betogers kunnen mobiliseren voor hun vijfde zaterdagactie op rij. Volgens de politiediensten zijn er zo'n honderd actievoerders opgepakt. Op de Champs-Elysées kwam het tot een confrontatie tussen betogers en de ordetroepen. Betogers gooiden flessen en stenen naar de ordetroepen, die reageerden met traangas en rubberen kogels.

De veiligheidstroepen zijn opnieuw massaal aanwezig in de Franse hoofdstad. Naast 8.000 manschappen staat ook het waterkanon opnieuw paraat om gewelddadige actievoerders aan te pakken. Naast de Champs-Elysées hebben actievoerders zich ook verzameld voor de Opera. 

Er zou sprake zijn van zo'n 3.000 actievoerders. Dat zijn er minder dan de voorbije weken. En ook het aantal 'casseurs' of keetschoppers ligt volgens de Parijse politie lager. De politie heeft al 107 actievoerders gearresteerd, meldt Franceinfo. Dat zijn er een pak minder dan vorige week, toen in totaal 2.000 mensen werden opgepakt, een record.

‘We verwachten een minder grote opkomst, maar meer vastberaden actievoerders’, zei de Franse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nunez vrijdagavond. Hij had de gele hesjes eerder deze week opgeroepen om verantwoordelijkheidszin te tonen, na de dodelijke aanslag in Straatsburg dinsdagavond.

Dat de spanning een beetje is verminderd, blijkt ook uit het feit dat een aantal toeristische trekpleisters zoals de Eiffeltoren, het Louvre en het Musée d'Orsay zaterdag open blijven. Dat was vorige zaterdag niet het geval. De winkels en restaurants op de Champs-Elysées blijven wel opnieuw gesloten uit voorzorg. Ook een tiental metrostations worden vandaag niet bediend.

In heel Frankrijk nemen zaterdag zowat 33.500 mensen deel aan de protestacties van de gele hesjes. Dat zijn er de helft minder dan de 77.000 gele hesjes van vorige zaterdag. Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig