Shakira vervolgd wegens belastingontduiking
Waarwoonde Shakira? Foto: AFP

Het Spaanse gerecht richt zijn pijlen op Shakira. De Colombiaanse zangeres zou geen belastingen hebben betaald terwijl ze wel in Spanje woonde. Het bedrag loopt op tot 14,5 miljoen euro.

Shakira vormt al acht jaar een koppel met de Spaanse voetballer Gerard Piqué, en samen hebben ze twee zoontjes. Hun eerste kind werd in 2013 geboren, maar de Hips don’t lie-zangeres verhuisde pas in 2015 officieel naar Barcelona, waar Piqué voetbalt. Daarvoor stond haar domicilie op de belastingvriendelijke Bahama’s. Volgens de Spaanse fiscus woonde Shakira tussen 2012 en 2014 echter ook al in de Catalaanse hoofdstad en heeft ze verzaakt om inkomensbelastingen te betalen. Het bedrag loopt op tot 14,5 miljoen euro.

Het onderzoek van de fiscus kwam er nadat de naam van de zangeres was opgedoken in de Paradise Papers, gelekte documenten die constructies in belastingparadijzen onthulden. Een rechter moet nu bepalen of er voldoende bewijs is om aan te tonen dat Shakira toen al inwoner was van Barcelona. De zangeres zelf heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Ze is de zoveelste buitenlandse ster die wordt geviseerd door de Spaanse fiscus voor belastingontduiking. In 2016 werd ook de Argentijnse voetballer Lionel Messi, een ploegmaat van Piqué bij FC Barcelona, zwaar beboet. Vijf maanden geleden betaalde de Portugese voetballer Christiano Ronaldo, die dit jaar Real Madrid inwisselde voor Juventus, bijna 19 miljoen euro om de rechtszaak die tegen hem loopt wegens belastingontduiking stop te zetten.