Gele hesjes houden het rustig in Brussel
Vorige week liep de betoging uit de hand Foto: Kristof Vadino

Hoewel er even onvrede opborrelde, is het protest van de gele hesjes in Brussel zaterdag vreedzaam beëindigd. De opkomst lag veel lager dan vorige week en voor het eerst kwam het niet tot confrontaties met de politie. 39 mensen werden bestuurlijk aangehouden omdat ze verboden wapens op zak hadden. De ordediensten waren massaal aanwezig, zelfs talrijker dan de gele hesjes. In Frankrijk kwam het wel tot een confrontatie tussen betogers en politie.

De betoging van de gele hesjes begon met enige onvrede. In eerste instantie was het de bedoeling om te verzamelen op het Luxemburgplein, maar dat werd op het laatste moment verboden. Na een eerste samenkomst aan het kruispunt Van Kunst-Wet ging het onder begeleiding van een politie-escorte dan toch naar het Luxemburgplein.

Even leek het protest daar dood te bloeden, maar de menigte dikte na enige tijd opnieuw aan. Op voorwaarde dat alles vreedzaam verliep en onder streng toezicht van vele politieagenten mochten de gele hesjes dan toch aan een tocht door enkele Brusselse straten beginnen en konden ze even het kruispunt van de Kunstlaan met de Belliardstraat bezetten. Omstreeks 16 uur eindigde de vreedzame tocht opnieuw op het Luxemburgplein en trokken de gele hesjes weer naar huis.

Er kwamen uiteindelijk een honderdtal gele hesjes samen om de te hoge belastingen aan te klagen en hun onvrede te uiten over de huidige regering. De opkomst was beduidend minder groot dan de afgelopen weken.

Verboden wapens

39 mensen zijn bestuurlijk aangehouden bij de protesten in de straten van de hoofdstad. Dat bevestigt de politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene aan Het Nieuwsblad.

De 39 personen zijn van hun vrijheid beroofd omdat ze verboden voorwerpen op zak hadden. Het gaat voor het overgrote deel om voetzoekers, vuurwerk, maskers en dergelijke. De mensen worden tijdelijk van de vrijheid beroofd en zullen wellicht later weer worden vrijgelaten. Er zijn geen gerechtelijke aanhoudingen, zegt dan weer het Brussels parket.

 

Vorig weekend hield de Brusselse politie in totaal 450 betogers administratief aan en werden nog eens tien betogers gerechtelijk aangehouden. De politie was toen massaal aanwezig en kon de menigte van gele hesjes vastzetten op de Brusselse kleine ring.

Frankrijk

In Parijs is het zaterdagnamiddag wel opnieuw tot een confrontatie gekomen tussen betogers van de gele hesjes en de ordetroepen.

Betogers op de Champs-Elysées gooiden flessen en stenen naar de ordetroepen, die reageerden met traangas en rubberen kogels.

Een 500-tal manifestanten was zaterdag op de Champs-Elysées. De toestand was al bij al vrij goed onder controle, zeker vergeleken met de geweldplegingen van vorige week.

De Champs-Elysées vormt het epicentrum van de protestacties van de gele hesjes, die voor de vijfde zaterdag op rij actie voerden in de hoofdstad. In heel Frankrijk werden 33.500 manifestanten geteld, de helft minder dan een week geleden.
 


 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig