Australië erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël
Premier Scott Morrison Foto: REUTERS

In navolging van de Verenigde Staten heeft ook Australië West-Jeruzalem formeel erkend als de hoofdstad van Israël. Toch gaat Australië zijn ambassade nog niet onmiddellijk verhuizen uit Tel Aviv.

Dat heeft de Australische eerste minister Scott Morrison zaterdag gezegd in een toespraak voor het Sydney Institute, een privaat gefinancierde denktank.

De conservatieve premier, die pas in augustus aan de macht kwam nadat zijn meer gematigde voorganger Malcolm Turnbull aan de kant was geschoven, zei dat hij ook van plan is een toekomstige Palestijnse staat te erkennen met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Hij zal dat doen zodra een tweestatenoplossing bereikt is, die het zeventig jaar durende conflict moet beëindigen.

De Australische ambassade verdwijnt nog niet meteen uit Tel Aviv, Australië zal eerst een defensie- en handelskantoor openen in West-Jeruzalem. Dat moet symbool staan voor de wijziging van het Australische beleid, zegt Morrison. Hij zegt dat hij hoopt dat hij zo het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang kan trekken.

De Amerikaanse president Donald Trump erkende een jaar geleden Jeruzalem als hoofdstad van Israël en opende daar in mei de Amerikaanse ambassade. Paraguay en Guatemala volgden eerder al zijn voorbeeld, ook in Honduras, Roemenië en Tsjechië ligt een gelijkaardig plan op tafel.