‘Verticaal bos’-architect bouwt in Antwerpen
Dit Palazzo Verde komt in Nieuw Zuid. Foto: Triple Living
De Italiaanse architect Stefano Boeri (62) realiseert zijn eerste project in België. Voor de Antwerpse uitbreidingswijk Nieuw Zuid ontwerpt hij het ­Palazzo Verde.

Boeri werd gevraagd door projectontwikkelaar Triple ­Living. Hij realiseert een L-vormige woontoren waar plaats is voor vijftig appartementen. Op alle terrassen is er groen, er zijn drie collectieve daktuinen en een binnentuin.

De wijk Nieuw Zuid krijgt een ‘groen karakter’. De helft van de site, twaalf hectare, blijft onaangeroerd voor natuur. Er worden ruim tweeduizend bomen aangeplant.

Om dit imago in de verf te zetten is Stefano Boeri aangetrokken als architect. Hij werd in 2014 beroemd met zijn Bosco Verticale in zijn thuisstad Milaan. Op twee woontorens van 110 en 76 meter hoog integreerde hij 900 bomen en 15.000 struiken. Zo was hij een van de grondleggers van de ‘verticale stad’.

Niet iedereen is zo onverdeeld positief over dit concept. De wortels van de planten staan in ondiepe kuilen, zodat de gewassen permanent in een stresssituatie zitten. Maar de naam van Boeri was wel gemaakt.

Het Palazzo Verde wordt aangekondigd als het groenste gebouw van België. Boeri zal in zijn gebouw 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten aanbrengen. Die zuiveren 5 ton CO2 per jaar. We zouden bijna vergeten dat hij ook met glas en beton bouwt.

In Nieuw Zuid zijn tal van bekende architecten aan het werk. Onder hen Robbrecht en Daem, Vincent Van Duysen, het Deense CF Møller en het Nederlandse KCAP van Kees Christiaanse.