De Wever: ‘Ofwel gaat regering opnieuw besturen, ofwel zie ik geen uitweg’
Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil premier Charles Michel (MR) alleen nog steunen als die doet wat hij zegt. Van vervroegde verkiezingen is hij duidelijk niet bang.

‘Ofwel gaat deze regering opnieuw besturen, ofwel zie ik ook geen uitweg meer.’ N-VA-voorzitter Bart De Wever zet de houding van zijn partij tegenover het minderheidskabinet-Michel op scherp aan VTM Nieuws.

Premier Michel zei eerder dat hij zich niet anders kan voorstellen dan dat de N-VA de begroting en andere wetsontwerpen die nog in het parlement liggen, mee zal goedkeuren, aangezien de partij de wetten mee heeft helpen voorbereiden.

Maar De Wever gaat daar niet zomaar in mee. Hij wil eerst duidelijkheid over wat de regering-Michel nog allemaal op het programma wil zetten. Dat is niet alleen de begroting of de jobsdeal, maar voor De Wever het hele Zomerakkoord dat de federale regering afsloot.

Werkloosheid en asielbeleid

Daarin zit ook de degressiviteit van de werkloosheid, waarbij werklozen in de eerste maanden een hogere uitkering krijgen en daarna een lagere. De Wever wil exact weten wat in de plannen van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) staat.

De Wever wil ook dat de plannen met het bijsturen van het asielbeleid weer worden opgeborgen. De bijsturing van minister van asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is bij de N-VA zeer slecht gevallen. ‘Men zal mij moeten overtuigen met dingen die ik graag heb, niet met dingen die ik niet graag wil hebben’, zegt De Wever.

De N-VA eist dus in ruil voor haar steun aan de regering dat ze van buitenaf het stuur in handen mag nemen. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) zegt het in La Libre Belgique nog scherper: ‘Als hij de steun van de N-VA wil, zal hij onze handpop zijn’, zegt Jambon. Een grotere vernedering voor Michel is haast niet nodig. Hij vecht juist al jaren tegen het beeld in Franstalig België dat hij de handpop van de N-VA is.

Vervroegde verkiezingen?

Van vervroegde verkiezingen is de Wever duidelijk niet bang. Ze zijn voor hem ook het enige alternatief, het aanmodderen in lopende zaken duidelijk niet.

De deadline ligt op donderdag. Dan stemt de Kamer in principe over de begroting. Dinsdag al is het opnieuw spitsroeden voor premier Michel. Alle oppositiepartijen interpelleren de premier dan, maar N-VA niet. Het is niet uitgesloten dat een fractie op dat moment al een motie van wantrouwen indient.