Jens Keukeleire: “Ik wil dit rotjaar snel achter mij laten”
Foto: BELGA

Jens Keukeleire kende een moeilijk debuut bij zijn nieuwe ploeg Lotto Soudal. De dertigjarige renner kampte met ziekte in het voorjaar en viel uit de Tour in de kasseirit. Hij hoopt in zijn tweede jaar bij de Belgische formatie opnieuw te tonen wat hij in zijn mars heeft.

Keukeleire maakte na een jarenlang Australisch verblijf vorig seizoen de overstap naar Lotto Soudal. Hij werd naast Tiesj Benoot de kopman in het Vlaamse voorjaar, maar ziekte dwarsboomde zijn plannen en hij miste heel wat wedstrijden, zo ging Dwars Door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en ook de Ronde van Vlaanderen aan hem voorbij. Hij maakte pas zijn rentree in Parijs-Roubaix. Wel won de West-Vlaming voor het tweede jaar op rij de Baloise Belgium Tour eind mei en bereidde hij zich nadien met veel ambitie voor op de Tour de France. Daar raakte hij betrokken in de valpartij in de rit naar Roubaix die ook Richie Porte de Tour kostte en moest hij daags nadien huiswaarts keren met een knieblessure.

Jens Keukeleire: “Ik wil dit rotjaar snel achter mij laten”
Foto: Photo News

De winnaar van een Vueltarit in 2016 startte met veel goesting aan het nieuwe seizoen. “Ja, ik ben echt enorm hongerig naar 2019”, geeft hij toe, “ik wil dit rotjaar zo snel mogelijk achter me laten en in 2019 graag eens gespaard blijven van pech en ziekte. Dit voorjaar wil ik niet opnieuw in de zetel beleven, maar mee koers maken, tonen dat ik progressie heb gemaakt.”

Tiesj Benoot won het voorbije jaar de Strade Bianche. Staat die nu wat hoger in de pikorde? “Voor mij verandert dat niet veel”, zegt hij daarover, “ik wist altijd al dat Tiesj grote koersen kon winnen. Hij is ook een sterkere renner dan ik, maar ik heb zeker ook mijn plaats naast hem in de ploeg. Je kan maar beter meerdere troeven hebben en ik kan zeker ook mijn rol spelen, in die voorjaarswedstrijden en wellicht ook een paar keer in de trein van Caleb Ewan (zijn oud-ploegmaat ook bij Orica, red), al zal ik er wel geen vaste pion zijn.”

Net zoals het voorbije seizoen start Keukeleire het nieuwe jaar op Zuid-Amerikaanse bodem met de Ronde van San Juan in Argentinië eind januari. “Dat bleek een goede ervaring en wil ik ook nu herhalen. Nieuw is wel dat ik daarna op hoogtestage trek naar de Sierra Nevada in februari, samen met Tiesj Benoot (die zo’n stage ook het voorbije jaar inlaste na Argentinië, red) en Jelle Wallays. In het verleden heb ik al altijd goed gereageerd op hoogtestages die ik afwerkte in mei, nu gaan we dat ook eens proberen in de winter. Vervolgens staat het openingsweekend op het programma met de Omloop Het Nieuwsblad. Kuurne rijd ik niet, de GP Samyn wel. Vervolgens de Strade Bianche en Tirenno-Adriatico. Daarna moeten we het programma nog eens bekijken.”

Brent Van Moer: “Het is nu te vroeg om al keuzes te maken”

Brent Van Moer behaalde zilver op het jongste WK tijdrijden voor beloften in Innsbruck. De twintigjarige Oost-Vlaming koerst momenteel bij de beloften van Lotto Soudal en maakt in juli 2019 de overstap naar de profs. Momenteel verblijft hij ook met de profs op stage in Mallorca.

Van Moer was tweedejaarsbelofte toen hij ietwat verrassend een zilveren medaille op het WK tijdrijden bij de U23 behaalde in september van dit jaar. In principe mag hij dus nog twee jaar bij de beloften rijden, maar allerlei ploegen trokken aan zijn mouw, onder meer Sport Vlaanderen-Baloise en de Waaslander besloot uiteindelijk om in het vertrouwde nest te blijven en de overstap van de beloften naar de profs in juli 2019 te maken bij Lotto Soudal. “Dit is voor mij de beste oplossing”, zegt hij, “nu kan ik nog een mooi voorjaar rijden bij de beloften en daarna vanaf de zomer heel veel bijleren bij de profs. Hopelijk kan ik dan over twee jaar zelf een mooie campagne afwerken bij de profs.”

Jens Keukeleire: “Ik wil dit rotjaar snel achter mij laten”
Foto: Photo News

Van Moer vertoeft nu ook op trainingsstage met de profs. “Amai, het gaat er hier wel een pak professioneler aan toe dan bij de beloften”, vertelde hij in Mallorca. “We trainen hier echt stevig en ik amuseer me. De sfeer is goed en ik vind het plezant om hier te zijn. Samen met Gerben (Thijssen, die ook in juli de overstap maakt, red) train ik mee met de groep die elke dag de minste trainingskilometers- en uren afwerkt. We zijn nog jong, we mogen ons niet verbranden. Bovendien begint het seizoen bij de beloften ook pas laat, op drie maart, dus wij hoeven hier niet te trainen met de jongens die al goed willen zijn in januari voor de Tour Down Under.”

Van Moer werd het voorbije seizoen zesde in Parijs-Roubaix en tweede in de Omloop. De renner vertelde na het WK dat hij ook droomt van de Vlaamse klassiekers en niet enkel van dat tijdrijden. “Ik wil vooral nog zoveel mogelijk van alles proeven”, legt hij uit. “Mijn zilveren medaille op het WK was heel mooi, maar ik weet nog niet wat ik waard ben bij de profs als het om tijdrijden gaat. Ik ga natuurlijk blijven schaven aan dat tijdrijden, ik wil nog altijd veel bijleren, ook van ploegmaat Victor Campenaerts, van Kevin De Weert, van mijn eigen trainer. Kijk naar de eerste helft van het voorbije seizoen: toen moest ik nog enorm hard werken aan die tijdrit, was het voortdurend zoeken naar de juiste positie, de juiste wattages en won ik ook geen koersen, maar moest ik telkens vrede nemen met ereplaatsen. Pas vanaf juli vielen allen puzzelstukjes stilaan in elkaar en op het WK haalde ik dan dat zilver, maar ook voor mij was dat een verrassing. Het is nu te vroeg om al keuzes te maken. Ik wil graag een mooi voorjaar rijden, in die klassiekers, en dan op het WK bij de beloften zeker ook weer mikken op die tijdrit. Over een paar jaar zien we dan wel wat voor soort renner ik ben.”

Jens Keukeleire: “Ik wil dit rotjaar snel achter mij laten”
Foto: Photo News