Organisatoren 'Mars Tegen Marrakech' stappen naar Raad van State
Een eerdere betoging van de NSV in maart (archiefbeeld) Foto: fvv

De organisatoren van de 'Mars Tegen Marrakech' starten een spoedprocedure op tegen het verbod van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat meldt Vlaams Belang Jongeren in een persbericht en de Raad van State bevestigt dat. Vrijdagavond vindt de zitting al plaats. Er komt ook een tegenbijeenkomst.

Volgens woordvoerder Filip Brusselmans is het verbod gebaseerd op politieke overwegingen en heeft het geen wettelijke basis.

De Raad van State zou volgens de jongerenafdeling van het Vlaams Belang vandaag of morgen al moeten beslissen of de betoging zondag mag doorgaan of niet.

Die ‘mars’ wordt georganiseerd door Dries Van Langenhove en zijn radicaal rechtse studentenvereniging Schild & Vrienden, samen met NSV, KVHV, Voorpost en de Vlaams Belang Jongeren. Ze hopen er de ondertekening van het VN-Migratiepact – ‘een Trojaans paard’ – mee tegen te houden.

De woordvoerder van de Raad van State, Eric Brewaeys, bevestigt dat een spoedprocedure is ingediend. Nog vóór zondag komt er een uitspraak, vrijdagavond wordt nog een zitting gehouden.

De manifestatie werd door de Brusselse overheid verboden, ‘wegens het risico voor de openbare orde’. Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Gewest, zei dat er ‘geen sprake kan zijn van een bruine mars in de straten van Brussel’. Maar ondanks het verbod zijn de organisatoren sowieso van plan om naar Brussel te trekken.

Tegenbijeenkomst

Een veertigtal organisaties, onder meer studentenverenigingen, jongerenpartijen, vakbonden, antifascistische organisaties en mensenrechtenorganisaties, verzamelen zich zondag in Brussel om zich uit te spreken tegen extreemrechts. 

'Deze unitaire en geweldloze bijeenkomst is bedoeld om iedereen te wijzen op deze zeer urgente en beangstigende situatie enerzijds', zeggen de organisatoren. 'En anderzijds om iedereen te verenigen, het middenveld, progressieve organisaties, sociale bewegingen, de bevolking en allemaal samen te tonen' gedurende de komende weken en maanden, dat racistische autoritaire ideeën een zware bedreiging voor onze samenleving vormen en met alle mogelijke menselijke middelen moeten worden bestreden.'

Onder meer ABVV Brussel, de jongerenafdeling van Ecolo, de Jongsocialisten, studentenvereniging Comac, de Unie van Progressieve Joden van België (UJPB) en de Franstalige mensenrechtenliga steunen de actie.