Argentinië krijgt er indrukwekkend natuurpark bij
Foto: Getty Images/iStockphoto

De Argentijnse regering heeft het licht op groen gezet voor de creatie van een nieuw natuurpark in het noordoosten van het land.

Het Iberá National Park zal eens samengevoegd met het reeds bestaande Iberá Provincial Park het grootste natuurpark van Argentinië worden, ongeveer twee keer zo groot als Yosemite National Park in Californië.

Het reusachtige moerasgebied in de provincie Corrientes herbergt ongeveer 4.000 verschillende plant- en diersoorten, waaronder herten, miereneters, otters, wolven en jaguars. Het park moet dat natuurleven helpen beschermen, maar belooft daarnaast ook een heuse boost te zijn voor het ecotoerisme.

Het was de Amerikaanse miljardair Douglas Tompkins, stichter van de kledingmerken Esprit en North Face, die destijds het moerasland Esteros del Iberá kocht, zo’n 7.000 vierkante kilometer groot, om dat volledig naar eigen wil terug te geven aan de natuur. Al ging dat niet zonder slag of stoot, en werd hij eerst als een indringer en een gevaar beschouwd door het opkopen van zulke grote stukken land.

‘De toewijzing van het park is een grote overwinning, zowel voor het wildleven, voor de Argentijnse bevolking en voor de volgende generaties die de enorme schoonheid en diversiteit van dit landschap zullen ontdekken’, aldus Kristine Tompkins, die de Tompkins Conservation voorzit. Zij is de weduwe van Douglas, die in 2015 overleed bij een kajaktocht.

Ook in Chili kocht Tompkins grote stukken land op om de natuur te beschermen. Zijn schenking leidde daar tot de Ruta de los Parques, een 2.800 kilometer lange wandelroute van de stad Puerto Montt tot Kaap Hoorn, die zeventien nationale parken doorheen het land met elkaar verbindt. De regio is bekend voor zijn meren, rivieren en rijke fauna en flora.