Broer Abdeslam alweer op vrije voeten
Foto: Photo News

Mohamed Abdeslam, de broer van Salah Abdeslam, is alweer op vrije voeten. Hij werd op 31 oktober nog veroordeeld tot 30 maanden cel voor een overval op ambtenaren van de gemeente Molenbeek, maar heeft intussen een derde van die straf uitgezeten, onder elektronisch toezicht. Zijn enkelband werd dan ook verwijderd, bevestigt zijn advocaat.

Op 23 januari van dit jaar werden drie ambtenaren van Molenbeek overvallen toen ze een som van bijna 70.000 euro gingen binnenbrengen bij een bank op het IJzerplein. Een individu, gewapend met een mes, eiste het geld op en sloeg op de vlucht met de buit. Een maand later werden vier personen opgepakt, onder wie ook Mohamed Abdeslam, die in het verleden voor het gemeentebestuur van Molenbeek had gewerkt en op de hoogte was van regelmatige geldtransporten.

Mohamed Abdeslam gaf toe dat hij, samen met Youssef B. en Pierre-Raphaël C., achter de overval zat. Omdat hij eerder al veroordeeld was voor diefstallen, werd Abdeslam veroordeeld tot een effectieve celstraf van 30 maanden en een boete van 16.000 euro.

Youssef B., die ontkende dat hij betrokken was bij de overval, werd veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan de helft met uitstel. Daarnaast kreeg hij ook een boete van 4.000 euro.

Tot slot werd Pierre-Raphaël C. veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan eveneens de helft met uitstel, en een boete van 1.500 euro. Als Molenbeekse gemeenteambtenaar had hij Abdeslam informatie bezorgd over het precieze tijdstip van het transport en over de inhoud van de gemeentekas.

Een drietal maanden na zijn aanhouding, in mei, was Abdeslam onder elektronisch toezicht geplaatst. Na zijn veroordeling liep dat elektronisch toezicht voort, maar nu hij een derde van zijn straf heeft uitgezeten, is de enkelband verwijderd.