Amerikaanse Senaat stemt voor stopzetten militaire steun aan oorlog in Jemen
De senatoren willen Saudi-Arabië straffen, dat in Jemen al sinds 2015 strijd voert tegen de Houthi-rebellen en hiervoor steun krijgt van het Westen. Foto: AFP

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag gestemd voor het stopzetten van Amerikaanse militaire steun aan de oorlog in Jemen. Dat gebeurde met 56 stemmen voor en 41 tegen. Ook een aantal Republikeinen keurden het voorstel dus goed.

Ze willen hiermee Saudi-Arabië straffen, dat in Jemen al sinds 2015 strijd voert tegen de Houthi-rebellen en hiervoor steun krijgt van het Westen. Maar sinds de moord op de journalist Khashoggi is die steun fel omstreden.

Toch is de stemming vooral symbolisch, omdat de Amerikaanse president al heeft aangekondigd zijn veto te zullen gebruiken. Het is ook onzeker of er een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kan worden gevonden voor het stopzetten van militaire steun.

De stemming komt bovenop een resolutie waarbij de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Khashoggi.