Nederlandse rechter redt online kerstcadeaus
Foto: belga

Bij PostNL mag er tijdens de eindejaarsperiode niet gestaakt worden in Nederland. Dat heeft een rechtbank in Den Haag beslist.

Goed nieuws dus voor wie last minute een cadeautje bestelt via een Nederlandse webshop. De verzending zal alvast geen probleem zijn nu aangekondigde stakingen door vakbond FNV niet mogen doorgaan.

PostNL was naar de rechter gestapt omdat de stakingen in de drukke decembermaand tot ‘onevenredige schade en risico’s’ leiden. Het bedrijf voerde tijdens de zitting aan dat de staking miljoenen euro’s aan directe schade geeft. Ook zouden consumenten ernstig gedupeerd worden door de enorme vertraging van post en pakketten.

FNV mag nu van de rechter geen stakingen organiseren of faciliteren tot 6 januari.

In Nederland kan de rechtbank stakingen verbieden als de staking tot een maatschappelijke ontwrichting dreigt te leiden. Zo werd in de zomer van 2016 een staking bij KLM verboden wegens de drukte en de terreurdreiging.

Cao-onderhandelingen

Vakbond FNV wou via de acties betere arbeidsvoorwaarden afdwingen. De bond eist onder meer vijf procent opslag voor het personeel in 2019.

Maar volgens PostNL zijn de acties prematuur omdat er nog wordt onderhandeld. Drie andere bonden die ook onderhandelen over een nieuwe cao, zien niets in acties. FNV voerde juist aan dat er geen beweging zit in de cao-onderhandelingen en dat stakingen onvermijdelijk zijn.

FNV is het oneens met de uitspraak van de rechtbank, maar geeft er wel gehoor aan. Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang: ‘PostNL lijkt nu zijn zin te krijgen, maar hiermee zijn de onvrede en onrust zeker niet van de baan. Veel werknemers beschouwen deze stap van PostNL als een onaanvaardbare vorm van intimidatie die niet past bij een bedrijf dat zich altijd als sociaal profileert. We gaan samen met onze leden bespreken hoe PostNL toch zodanig onder druk gezet kan worden dat er een fatsoenlijke cao komt.’

Post NL is tevreden met de uitspraak en hoopt dat FNV net als de andere bonden weer snel aan tafel schuift om verder te praten over een nieuwe cao.