Brits parlement stemt in januari over Brexitakkoord
Foto: REUTERS

Het Britse parlement zal tussen 7 en 21 januari stemmen over het Brexitakkoord van Theresa May. De stemming moest eigenlijk dinsdag doorgaan, maar het werd uitgesteld omdat de Britse premier Theresa May niet genoeg steun kreeg binnen haar parlement.

Na het overleven van een vertrouwensstemming in eigen rangen woensdag hoopt May mits toegevingen van 'Brussel' de weerstand in het parlement te temperen.

‘Ik verwacht niet meteen een doorbraak, maar ik hoop dat we er zo snel mogelijk aan kunnen beginnen werken’, zei May. ‘Ik kan bevestigen dat de stemming niet voor Kerst zal plaatsvinden, maar het zal zo snel mogelijk gebeuren wanneer het parlement terugkomt (van de kerstvakantie red), en natuurlijk voor 21 januari’, zei de woordvoerder van de premier.

‘De overheid zal het debat en de stemming ten laatste tegen 21 januari naar het Lagerhuis brengen’, zei de leider van het Lagerhuis Andrea Leadsom donderdag. De vertraging komt doordat de premier ‘aan het luisteren is naar het debat in het Lagerhuis en ze terugkeert naar de Europese Unie’.

De stemming moest eigenlijk dinsdagavond doorgaan, maar het was haar duidelijk geworden dat ‘een aanzienlijke meerderheid’ van de parlementsleden het licht niet op groen zou zetten voor de deal die ze eind november met de Europese leiders had afgehamerd.

Het Lagerhuis heeft kerstvakantie tot 7 januari. De Liberaaldemocraten eisen dat het Lagerhuis zijn kerstreces laat varen.