Wat kost een autoverzekering?
Foto: Getty Images
Hoeveel je betaalt voor een autoverzekering, hangt van tal van factoren af. Maar ook tussen maatschappijen onderling zijn er grote verschillen, zoals onze steekproef bewijst.

Hoeveel je betaalt voor jouw autoverzekering, hangt van heel wat factoren af. De verzekeraars kijken naar een heleboel criteria, zoals het vermogen en de waarde van je auto, jouw rij-ervaring, je schadeverleden, woonplaats en het aantal kilometers dat je elk jaar aflegt.

Maar zelfs met een identiek dossier zijn er grote verschillen tussen verzekeraars. We doen een korte steekproef bij drie verzekeraars die online offertes aanbieden: Corona Direct Verzekeringen, Ethias en Touring. We vragen een offerte voor een Volvo V40 T3 Kinetic Black Edition met benzinemotor (vermogen 112 kW) en een cataloguswaarde van 23.000 euro. Onze bestuurder is een man die woont in de Antwerpse binnenstad, werkt als bediende en elk jaar 8.000 kilometers aflegt voor woon-werkverkeer en privéverplaatsingen. Hij is een gemiddelde bestuurder met een ‘veilig’ profiel: 40 jaar oud, al 20 jaar in het bezit van een rijbewijs, met een lopende autoverzekering en geen ongevallen in fout in de voorbije vijf jaar.

We kijken eerst bij Corona Direct Verzekeringen. De wettelijk verplichte verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid (B.A.) komt bij deze directe verzekeraar op 187,49 euro per jaar. Voor onze nieuwe wagen raadt Corona Direct een Full Omnium aan voor 580,65 euro. De premie wordt nog 43,60 euro goedkoper als we kiezen voor een Full Omnium formule met een franchise van 500 euro; bij schade hoger dan 500 euro en een eerste ongeval, valt die franchise weg.

“Vraag altijd meerdere offertes aan, want er zitten soms grote verschillen in premiebedragen”

In het voorstel van Ethias komt de verplichte basisverzekering Burgerlijke aansprakelijkheid (B.A.) op 353,12 euro. Voor onze nieuwe wagen raadt Ethias de ‘Omnium’ formule aan voor 626,24 euro per jaar. Voor 688,87 euro per jaar kunnen we een ‘Omnium Plus ‘afsluiten: deze dekt ook diefstal uit de wagen tot een bedrag van 500 euro, geeft recht op een vervangwagen en gebruikt een voordeliger formule om de waardedaling van de auto te berekenen. Als we kiezen voor een franchise bij stoffelijke schade, krijgen we korting op de polis van 20% (franchise 450 euro) tot 35% (franchise 900 euro)

Bij Touring kost de wettelijk verplichte verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid (B.A.) 271,51 euro. De aanbevolen omniumverzekering voor onze nieuwe auto kost 742,69 euro per jaar, met een franchise van 2,5% van de waarde van het voertuig – in dit geval dus 529 euro. Touring biedt ook een volledige omnium aan met een ‘Engelse franchise, voor 819,78 euro per jaar. Bij zo’n formule vervalt de franchise als de herstelkosten hoger zijn dan 2,5% van de waarde van het voertuig.

Eerste conclusie: het loont best de moeite om meerdere offertes te vragen, want er zitten soms grote verschillen in de premiebedragen. Tweede conclusie: je moet goed kijken of de aanbiedingen wel exact te vergelijken zijn. De dekkingen en vrijstellingen bij full-omnium en mini-omnium zijn immers niet overal dezelfde. Bijvoorbeeld: soms is de franchise een vast bedrag, soms een percentage van de waarde. Maar hoe dan ook: door te vergelijken spaar je makkelijk honderden euro’s uit.

We vergeleken de prijzen begin december 2018.  Eventuele prijsaanpassingen na die datum zijn niet opgenomen.