De makers van de Amerikaanse versie van Sesamstraat hebben het thema dakloosheid aangesneden. De roze pop, genaamd Lily, vertelde in een filmpje dat haar familie hun huis is kwijtgeraakt.

Voor het eerst in 49 jaar heeft Sesamstraat een dakloze pop in het programma. Volgens Sesame Workshop, de vzw achter Sesamstraat, moet Lily ‘hulp en hoop bieden aan de vele jonge kinderen in de Verenigde Staten die dakloos zijn’. De thuisloze pop moet er ook voor zorgen dat ‘de impact van het trauma en het stigma verzacht worden’.

Het initiatief kadert in het project ‘Sesame Street in Communities’. Het doel is om relevante maatschappelijke thema’s in beeld te brengen en kinderen iets bij te leren.

Sesamstraat herintroduceert Lily. De roze pop kwam in 2011 voor het eerst in beeld. Toen al moest Lily ervoor zorgen dat armoede bespreekbaar werd. Ze wist namelijk niet of er ’s avonds eten op tafel zou komen als ze thuiskwam. ‘We hebben een vervolg gegeven aan haar verhaal zodat kinderen in die situatie zich met haar kunnen identificeren, aldus Sesame Workshop aan CNN.

Maar wat wordt er dan precies gezegd? Lily vertrouwt haar vriendje Elmo toe dat ‘ze geen eigen flat maar heeft’ en dat haar familie ‘al een tijdje op verschillende plaatsen slaapt’. ‘We wonen nergens’, aldus Lily in een online clip. ‘Soms vraag ik me af of we ooit weer een thuis zullen hebben.’

Voor Lily loopt het gelukkig goed af in de aflevering. Ze vertelt later dat zij en haar familie opnieuw in een appartement gaan intrekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig