De schutter van Straatsburg Chérif Chekatt is gedood door de politie.

Tijdens een grootschalige politieoperatie in Straatsburg kwamen drie agenten Chérif Chekatt op straat tegen. Toen de politie hem probeerde te arresteren, opende Chekatt het vuur op de agenten, waarna de politie hem doodschoot. Er zouden geen gewonden zijn gevallen bij de politie of de buurtbewoners. Chérif Chekatt zou zich hebben verscholen in een magazijn aan het Plaine des Bouchers in de wijk Meinau, dicht bij de wijk Neudorf waar hij voor het laatst gezien werd.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner bevestigt de dood van Chérif Chekkat. De burgemeester van Straatsburg vindt de dood van Chérif 'een grote opluchting'.

Politieoperatie

Een politie-operatie, waarbij meer dan 700 Franse en Duitse agenten bij betrokken waren, startte rond 17 uur in de wijk Neudorf in Straatsburg. Zwaarbewapende politieagenten liepen rond in groep en deden huiszoekingen om zeker te zijn dat de schutter zich niet meer in de wijk schuilhield. Er waren talrijke overvalwagens die dwars over de weg waren gezet om het verkeer tegen te houden. Er werd aan voorbijgangers en journalisten gevraagd de omgeving te verlaten.

Meteen na de aanslag heeft Chérif zich dinsdag in Neudorf met een taxi laten afzetten om dan na een schietpartij met de politie te verdwijnen. In de buurt bevindt zich ook de woning van Chérif Chekatt, die ook doorzocht werd.

Een vijfde persoon is in hechtenis genomen in het onderzoek ('garde à vue'), zei het parket van Parijs donderdag. Het gaat om iemand uit de omgeving van de veronderstelde dader, maar hij is geen familie. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de ouders en twee broers van de verdachte al in hechtenis genomen. Volgens BFTMV is ook een zus van de verdachte gehoord zonder dat ze in hechtenis is genomen en werd haar appartement in Parijs doorzocht.

Bij de aanslag in Straatsburg kwamen maandagavond twee mensen om. Een derde persoon die hersendood was, is donderdag overleden. Drie mensen vechten nog steeds voor hun leven.

'Soldaat van IS'

Amaq, het persagentschap van terreurgroep IS, laat in een mededeling weten dat Chérif Chekatt 'deel uitmaakte van het leger van IS'. 'Hij voerde deze operatie uit na de oproep om de burgers te viseren van landen die IS in Syrië en Irak bestrijden', klinkt het.

De kerstmarkt van Straatsburg wordt vrijdag heropend. Die was gesloten sinds de aanslag dinsdag. 'De concensus met het lokale bestuur is om het vanaf morgen te heropenen', zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner donderdagavond. 'De kerstmarkt niet heropenen zou beteken dat we toegeven aan het "obscurantisme" van degenen die ons land haten'.