‘Invoering slimme meter moet uitgesteld worden’
Foto: Lisa Van Damme; LVD

Consumentenorganisatie Test Aankoop pleit er opnieuw voor om de invoering van de slimme meter uit te stellen. De oproep komt er na het nieuws dat de software achter de slimme meter vertraging oploopt.

De aanhoudende problemen met de centrale databank voor klanten- en metergegevens voor de energiesector, nodig om digitale meters op een slimme manier te kunnen gebruiken, maken dat de invoering van de slimme meter uitgesteld moet worden, vindt Test Aankoop.

Het centraal clearing house, die zogezegde databank, zou in kaart brengen op welke momenten er stroomoverschot is. Consumenten zouden dan het signaal krijgen dat het gunstig is om de was- of vaatmachine te laten draaien. Omgekeerd zou de centrale databank ook helpen de productie te sturen. Op momenten dat er al een overschot is, zou er minder stroom geproduceerd worden.

De verplichte invoering van de slimme meters was in Vlaanderen aanvankelijk gepland vanaf januari, maar omdat vertraging opgelopen werd zouden de meters vanaf 1 juli 2019 geïnstalleerd worden.

Gefaseerde verdere aanpak

Atrias, het samenwerkingsverband van de Belgische netbeheerders dat het centraal datasysteem bouwt, liet woensdagavond weten dat architecten en experten in de komende weken het in opbouw zijnde systeem onder de loep zullen nemen. Wat er al gebouwd is, wordt gestabiliseerd, en een aangepaste, gefaseerde verdere aanpak zal onderzocht en bepaald worden.

Het systeem is een cruciale factor bij de invoering van de digitale meters omdat het de consument in staat moet stellen elektriciteit te verbruiken wanneer die goedkoop is via de zogenaamde ‘slimme tarieven’ of prosumenten mogelijk moet maken hun overtollige stroom te vermarkten.

Verplichte invoering

Test Aankoop is al langer gekant tegen de verplichte invoering van de digitale meters in België. ‘Met wat we vandaag in de media vernemen, wordt het zelfs onmogelijk om de digitale meter de komende twee jaar überhaupt slim te maken, vermits de technologie gewoon ontbreekt’, klinkt het.

Daarenboven blijft het Atrias-project volgens Test Aankoop geld opslorpen. ‘Ruwe schattingen liggen tussen de 200 en 250 miljoen euro die het project zal gaan kosten. Een kost die de klant dreigt te moeten betalen via de elektriciteitsfactuur.’

‘Onverantwoord’, klinkt het bij Test Aankoop. ‘Zeker in het licht van de talrijke factuurstijgingen die de consument al te slikken heeft gekregen. Momenteel betaalt een gemiddeld Vlaams gezin zo rond de 1.000 euro per jaar en beterschap is niet in zicht.’

Eerder pleitte Test Aankoop er al voor om de uitrol van de digitale meter uit te stellen. ‘Als de teller niet terugdraait, stel de digitale meter dan uit’, was toen te horen. Wie nu zonnepanelen wil leggen, heeft volgens de consumentenorganisatie immers geen idee over de rendabiliteit ervan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in