Welke autoverzekering heb je nodig?
Foto: Getty Images
Wie in België met een auto op de openbare weg wil rijden, moet een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten. Daarnaast kun je je wagen nog extra beschermen met aanvullende verzekeringen.

In België is er maar één verzekering verplicht voor je auto: de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (B.A.). Deze verzekering vergoedt de (materiële en lichamelijke) schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen (en aan inzittenden). Rij jij tegen een ander voertuig aan, of breng je een fietser ten val, dan vergoedt je verzekeraar hun schade.

Een verzekering B.A. dekt nooit de schade aan jouw eigen voertuig. Om te voorkomen dat je zelf de kosten van een herstelling moet betalen, kun je daarom een aanvullende, niet-verplichte verzekering afsluiten. Er zijn twee grote types van deze ‘omnium’ verzekeringen.

Een mini-omnium of ‘kleine omnium’ verzekert schade waar je zelf niets aan kan doen, zoals brand, (poging tot) diefstal, glasbraak, natuurkrachten (zoals een hagelbui of een vallende boom) en aanrijding met dieren.

Een full-omnium of grote omnium biedt dezelfde dekkingen als een mini-omnium, maar dekt ook de schade aan jouw voertuig bij een ongeval waar jij in fout bent.

Bij een total loss (perte totale) krijg je bij een full-omnium de waarde van je auto op het moment van het ongeval (of meer) terugbetaald, ook als je zelf in fout bent. Een full-omnium is daarom zeer sterk aanbevolen voor nieuwe auto’s, zeker als je hebt geleend om de auto aan te kopen.

“Let op: bij een ongeval zorgt de verzekeraar ervoor dat je thuis geraakt, maar bij panne sta je er vaak alleen voor”

De verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (B.A.) is bij wet geregeld, en is daarom bij alle verzekeraars (quasi) identiek. Bij een mini-omnium en full-omnium kunnen de maatschappijen zelf bepalen welke schade gedekt is, hoe de restwaarde van je wagen berekend wordt, of je een vervangwagen krijgt tijdens een herstelling, welk bedrag je zelf moet betalen bij een herstelling (‘vrijstelling’ of ‘franchise’) … Vergelijk daarom goed de aanbiedingen van verzekeraars.

Verzeker jezelf

Noch de verplichte verzekering B.A., noch een omniumverzekering dekken de lichamelijke schade die jij oploopt als bestuurder bij een ongeval waarbij jij in fout bent. Je kan die schade wel laten dekken via een aanvullende bestuurdersverzekering. Een dergelijke bestuurdersverzekering beschermt je ook tegen mogelijk inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Een andere extra verzekering is de rechtsbijstandsverzekering. Die dekt de kosten van en advocaat en van juridische procedures, bijvoorbeeld wanneer je na een ongeval door de tegenpartij wordt aangeklaagd of wanneer je ervoor wilt zorgen dat de tegenpartij jouw schade vergoedt. Ook bij conflicten met bijvoorbeeld je garagist kan je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering.

Pech onderweg

Bij een ongeval zal je verzekeraar ervoor zorgen dat je thuis geraakt als je wagen niet meer kan rijden. Maar bij pech onderweg, een lege batterij of een lekke band ben je aan je lot overgelaten – tenzij je een aparte bijstandsverzekering afsluit. Bij pech en technische problemen komt er dan een pechverhelper ter plaatse. Kan het euvel niet meteen verholpen worden, dan krijg je bij sommige polissen een vervangwagen tot je wagen hersteld is.

Per kilometer?

Bij een standaard autoverzekering wordt de premie berekend op de gemiddelde afstand van alle automobilisten samen. Dan betaal je dus mee voor anderen, die meer en misschien ook gevaarlijker rijden dan jij. Sommige verzekeraars geven je daarnaast wel een korting op je premie als je weinig rijdt.

Je kan ook kiezen voor een echte kilometerverzekering. Je rijdt dan nog steeds zo veel of zo weinig kilometers als je zelf wilt, en je je bent net zo goed verzekerd. Alleen wordt er afgerekend op het aantal kilometers dat je effectief rijdt. Dat is voor veel mensen goedkoper dan een gewone autoverzekering. De verzekering per kilometer van Corona Direct Verzekeringen bestaat zowel voor Burgerlijke Aansprakelijkheid, Mini-Omnium als Full Omnium heeft intussen al meer dan 100.000 klanten overtuigd.