ECB bevestigt einde opkoopprogramma
Foto: AFP

Na afloop van deze maand zal de Europese Centrale Bank (ECB) niet langer obligaties aankopen. Dat bevestigde het ECB-bestuur donderdag. De rentetarieven blijven daarbij ongewijzigd, zo blijkt uit het rentebesluit.

Met de beslissing zet de ECB de figuurlijke geldpers stop. Op het hoogtepunt kocht de instelling uit Frankfurt maandelijks 60 miljard euro op. Tot en met deze maand is dat nog 15 miljard euro, na een halvering sinds oktober. Het programma startte in 2015: centraal bankier Mario Draghi wilde zo miljarden in de Europese economie pompen om die aan te zwengelen en de inflatie aan aan te jagen.

De ECB blijft er ook bij om de opbrengsten van het opkoopprogamma (obligaties die vervallen) te herinvesteren. Hier is er wel een wijziging. Concreet zegt de ECB nu de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt, volledig te blijven herinvesteren, en dat 'geruime tijd' voorbij het moment waarop de centrale bank de rente begint te verhogen.

Het opkoopprogramma van obligaties van overheden, bedrijven enzovoort ging immers gepaard met het uitzonderlijke lagerentebeleid. Hier zijn er geen wijzigingen: de ECB verwacht nog steeds dat de rentetarieven ten minste de hele zomer van 2019 ongewijzigd blijven, 'en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is' om de inflatie naar een niveau net onder 2 procent te brengen.

Het belangrijkste rentetarief blijft zo op nul, een historisch dieptepunt dat al sinds maart 2016 aangehouden wordt. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.