Ontwerper onder vuur voor ongepaste berichten met minderjarigen
Gosha Rubchinskiy ontwerpt voor de jeugd Foto: © Giovanni Gianonni/Catwalkpictures

Het wordt warm onder de voeten van de Russische ontwerper Gosha Rubchinskiy. Nadat er berichten zijn opgedoken waarin hij een minderjarige aanzet om hem pikante foto's te sturen, herbekijkt Adidas hun samenwerking.

Een 16-jarig jongen had Gosha Rubchinskiy gecontacteerd met een privébericht via Instagram, omdat hij graag model wilde staan voor zijn kledinglijn. De Russische ontwerper vroeg de jongen daarop om pikante foto’s door te sturen. Die foto’s moest hij in de badkamer nemen, zodat zijn ouders dat niet zouden ontdekken.

Screenshots van de berichten werden vorige week wereldkundig gemaakt. Daarna doken nog enkele getuigenissen op van minderjarigen met wie Gosha berichten had verstuurd en hen onder meer om foto’s in ondergoed had gevraagd.

Adidas, dat al enkele keren met Rubchinskiy heeft samengewerkt, heeft woensdag gereageerd. ‘Elke beschuldiging van deze aard wordt door ons serieus genomen, we onderzoeken momenteel de beweringen’, aldus de korte reactie.

De ontwerper zelf had zondag al gereageerd op de beschuldigingen. Volgens zijn team worden wel meer modellen geselecteerd via sociale media en werd het gepubliceerde gesprek uit zijn context gerukt.

‘Gosha had voor de casting gefacetimed met de jongen, maar had nog foto’s nodig voor zijn dossier. Omdat de jongen op dat moment niet alleen was, stelde Gosha voor om naar de badkamer te gaan en snel een foto te nemen in de spiegel’, klonk het. ‘Omdat de persoon ons daarna erg vaak contacteerde en een antwoord eiste in verband met de casting, heeft Gosha zijn nummer geblokkeerd. We denken dat hij daarom probeert om Gosha nu in een slecht daglicht te stellen.’

Rubchinskiy lanceerde zijn eigen kledinglijn in 2008, sinds 2012 wordt hij geholpen door Comme des Garçons bij de verkoop en marketing.

Ceo Adrian Joffe had aan Women’s Wear Daily laten weten dat hij verafschuwt dat de ontwerper al schuldig werd bevonden op sociale media. ‘Hoewel ik machtsmisbruik in elke industrie ten stelligste afkeur, wacht ik nog steeds tot de volledige waarheid bekend is.’