Poetin: ‘Bij ons geen Parijse toestanden, waarbij activisten alles in brand steken’
Foto: EPA-EFE

Als de Russische ordediensten activisten oppakken, dan doen ze dat ‘in het belang van de hele bevolking’. Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin kreeg woensdag tijdens een persmoment enkele pittige vragen over Lev Ponomarjov: een van de meest prominente en actieve mensenrechtenactivisten in Rusland, die in de cel zit. De 77-jarige activist had namelijk een verzoek ingediend bij de rechtbank om tijdelijk vrij te komen zodat hij de begrafenis van Ljoedmila Aleksejeva, een van de grondleggers van de Russische mensenrechtenbeweging, kon bijwonen. Dat verzoek werd geweigerd.

Onmenselijk, vond een van de journalisten die woensdag de kans kreeg om hier een vraag over te stellen aan Poetin. ‘Het is duidelijk waarom activisten zoals Ponomarjov worden opgepakt’, antwoordde de president. ‘Wij willen hier geen activiteiten die lijken op die van de gele hesjes. Bij ons geen Parijse toestanden, waarbij de kasseien uit de grond gerukt worden en daarna naar agenten worden gegooid en waarbij activisten alles in brand steken.’

‘Ik zal de rechters nog eens naar hun standpunt vragen, maar u moet ook begrijpen dat het voor mij onmogelijk is om de rechtbank in vraag te stellen’, besloot Poetin.