Nederlands onderzoeksinstituut acht stint niet veilig
Foto: BELGAIMAGE

De stint, de elektrische bolderkar waarmee eerder dit jaar een dramatisch ongeval is gebeurd aan een Nederlandse spooroverweg, is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt donderdag na een onderzoek door het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO.

Volgens de Nederlandse minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen (VVD), moeten er aan de stint eerst enkele aanpassingen worden aangebracht alvorens de elektrische bolderkar opnieuw de weg op mag.

Van Nieuwenhuizen schakelde TNO in na een ongeluk met een stint in Oss waarbij op 20 september vier kinderen het leven verloren. Uit een eerste analyse was al gebleken dat de kar ‘potentiële veiligheidsrisico’s’ vertoonde.

 Nederlands onderzoeksinstituut acht stint niet veilig
Foto: stint

Volgens het onderzoeksinstituut zijn er problemen met de rem van de stint en de lengte van de remweg. De onderzoekers constateren ook problemen met de gashendel. ‘Er treedt een onbeheersbare versnelling op als de nuldraad van de gashendel losraakt.’

De minister zegt te begrijpen dat het besluit vervelende gevolgen heeft voor de gebruikers, vooral de kinderopvangsector. Maar de veiligheid staat volgens haar voorop.