Philips Turnhout schrapt 158 jobs: 'Klap voor personeel, maar veel vacatures in regio'
De site van Philips in Turnhout Foto: BELGA

Bij lampenfabrikant Philips in Turnhout (nu Signify) verdwijnen 109 arbeiders- en 49 bediendenjobs. Dat is donderdagochtend aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

De directie lichtte het personeel in Turnhout donderdagochtend in tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

'We hadden ons verwacht aan banenverlies', zegt ABVV-afgevaardigde Erwin Oris. 'Maar 158 jobs is wel erg veel: dat is ongeveer een op de vier banen.'

De afslanking past volgens Oris binnen een meerjarenplan om met de krimpende markt van traditionele lampen om te gaan. 'Elk jaar moeten we rekening houden met een verlies van ongeveer vijf procent van de banen', aldus Oris. 'Dit jaar is het dus een pak meer.'

'Klap voor personeel'

Voka, de Kamer van Koophandel regio Mechelen-Kempen, betreurt het aangekondigde banenverlies. Toch toont de werkgeverskoepel zich optimistisch over de werkkansen voor het afgedankte personeel. ‘Dit is uiteraard een klap voor alle werknemers en bij uitbreiding de hele regio’, zegt Roel Dockx, adjunct-gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

‘We leven dan ook mee met de betrokken werknemers. Toch geloven we sterk in de mensen en hun competenties. Bij Philips werken veel hoogopgeleide en technisch onderlegde werknemers. Dat zijn interessante profielen voor andere bedrijven. Daar is op dit moment heel veel vraag naar.’

Volgens Voka blijkt uit de recentste VDAB-cijfers dat in het arrondissement Turnhout op dit moment zo’n 2.500 jobs beschikbaar zijn. De VDAB registreerde over de afgelopen twaalf maanden 16.664 vacatures in de regio, het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar.

Aanhoudende problemen

Tien jaar geleden werkten voor Philips Turnhout nog 2.400 personeelsleden, maar de fabriek kampt al langer met problemen. In 2014 werden nog 170 mensen afgedankt.

In Turnhout produceert Philips gasontladingslampen, voor sportstadions of straatverlichting bijvoorbeeld, maar de vraag kalft al jaren af. De opkomst van de energiezuinige ledverlichting, die vooral in Azië wordt gemaakt, knijpt de gasontladingslampen langzaam dood.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig