Pentagon noemt nieuw militair offensief van Turkije in Syrië onaanvaardbaar
Archiefbeeld Koerdische SDF-strijders. Foto: AFP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurde woensdag een waarschuwing naar Turkije. Dat land had eerder op de dag aangekondigd een nieuw militair offensief te plannen in Noord-Syrië, tegen de Koerden. Zo’n unilateraal optreden is onaanvaardbaar, aldus het Pentagon.

Het was de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, die woensdag in een toespraak verklaarde dat zijn leger binnen enkele dagen de Koerden gaat bekampen in een gebied ten oosten van de Eufraat, in het noorden van Syrië. Daarmee komen de Turken in de militaire invloedssfeer van de VS, voor wie de Koerden een belangrijke bondgenoot zijn in de strijd tegen IS.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei woensdag ‘erg bezorgd’ te zijn over deze militaire actie in een zone waar ook Amerikaans militair personeel actief is. ‘We beschouwen een dergelijke actie als onaanvaardbaar’, klonk het. De woordvoerder wees er nog op dat de Koerdische alliantie SDF een belangrijke bondgenoot is in de strijd tegen IS. ‘We kunnen niet toelaten dat IS op dit kritieke punt weer kan herademen en dat de belangrijke vooruitgang die we hebben gemaakt, in gevaar wordt gebracht.’