Frankrijk opent onderzoek naar vermiste Kuurnenaar
De burgemeester van Kuurne, Francis Benoit, vraagt aandacht voor de zaak van de vermiste Kevin Vanneste aan de burgemeester van het Noord-Franse Marcq-en-Baroeul, Bernard Gerard. Foto: loh

Het Franse parket zal alsnog een onderzoek starten naar Kuurnenaar Kevin Vanneste die op 16 september verdween op Corsica. Dat meldt het Franse persagentschap AFP dat bevestiging kreeg van de procureur van Ajaccio. Burgemeester Francis Benoit (CD&V) van Kuurne is tevreden dat er een onderzoek komt.

Drie maanden lang werd niet gezocht naar de 30-jarige Kuurnenaar, tot ergernis van burgemeester Benoit die dinsdag in de Noord-Franse zusterstad Marcq-en-Baroeul nog hulp ging zoeken om de zaak te deblokkeren. Het grootste probleem bleek dat de Franse autoriteiten de verdwijning niet als verontrustend beschouwden omdat Vanneste meerderjarig is, maar daar komt nu verandering in.

Procureur Eric Brouillard van Ajaccio bevestigde dat Vanneste nooit zijn vliegtuig nam vanuit Bastia naar huis. Vanneste zou op 27 september terugkeren. De verdwijning werd niet gesignaleerd op Corsica, maar de vraag van de Belgische autoriteiten en burgemeester Benoit is niet in dovemansoren gevallen. De procureur beval een onderzoek, dat uitgevoerd zal worden door de politie van Porto-Vecchio.

‘We weten dat zijn gsm nog een tweetal dagen heeft gewerkt na 16 september. Daarna kregen we geen signaal meer’, aldus Bouillard aan AFP. Vanneste was midden september naar Corsica afgereisd om een droom, de GR20-wandeling afstappen, te verwezenlijken. Op 16 september had hij een laatste keer contact met zijn familie, daarna hoorde niemand nog iets van de jongeman.

‘Dit is zeer goed nieuws. Ik weet het nog maar net, maar het is schitterend dat onze oproep heeft gewerkt en dat een onderzoek wordt opgestart’, aldus burgemeester Benoit. ‘Dit raakt me. Ik ben echt geëmotioneerd na de vele inspanningen van de jongste weken. Het heeft ook iets opgeleverd. Op Corsica is de berichtgeving vlot rond gegaan, zelfs tot bij de gidsenkring van de GR20 die meteen in actie is geschoten. Ondertussen weten we dat Kevin contact had met een priester kort voor zijn verdwijning. Hij heeft zijn rugzak daar achtergelaten en zou er acht dagen later terug omgaan. Maar hij is nooit teruggekeerd. Het onderzoek moet uitwijzen wat er gebeurd is.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig