Waardetransporten gaan plat net voor groot koopweekend
Themabeeld Foto: rr

Er zullen vrijdag geen waardetransporten kunnen doorgaan. De bedrijven zelf hebben alle ritten geschrapt. Dat is te horen bij de socialistische vakbond.

Vrijdag gaat de actieweek van de vakbonden naar zijn hoogtepunt. Het ziet er naar uit dat die niet enkel voelbaar en zichtbaar zal zijn in Wallonië maar ook in Vlaanderen. Volgens de vakbonden is de stakingsbereidheid in Vlaanderen immers veel groter dan verwacht.

Ook bij de beveiligingsbedrijven gaat de actiedag niet onopgemerkt voorbij. Volgens de ABVV-verantwoordelijke van de beveiligingssector zijn voor vrijdag alle waardetranporten afgeblazen. Dat hebben de bedrijfsleiding van G4S en Loomis zelf beslist, wordt eraan toegevoegd.

De schrapping van alle waardetransporten komt net voor het eerste weekend van de zondagsopeningen in de aanloop naar de kerst- en nieuwsjaarsdagen.

De bonden zelf zijn ervan overtuigd dat in Vlaanderen in heel wat bedrijven in de voedingsnijverheid, de metaalverwerkende en in dienstverlenende sector gestaakt zal worden.

Regionaal gezien ligt in Vlaanderen vooral een zwaartepunt in de Gentse havenregio. Er wordt gestaakt in verscheidene grote bedrijven en de bonden plannen een bezetting en een filterblokkade van twee cruciale verkeersknooppunten in de haven. Waardoor een groot deel van bedrijven in de haven en de logistieke bedrijvenzones rondom een tijdlang onbereikbaar zullen zijn.