Rome geeft toe in begrotingsstrijd met Europa
Giuseppe Conte (l.) en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Foto: AFP

Italië doet toegevingen in zijn begrotingsstrijd met de Europese Commissie. Het tekort voor 2019 zal 2,04 procent bedragen, en niet de aanvankelijk voorziene 2,4 procent.

Dat heeft de Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte woensdagavond gezegd na een ontmoeting met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in Brussel.

De Europese Commissie had de begrotingsdoelstellingen van Rome afgewezen. Italië had een begroting ingeleverd die niet voldeed aan de Europese normen voor gezonde overheidsfinanciën.

De regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent laten oplopen om enkele verkiezingsbeloftes te kunnen uitvoeren. De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel. Volgens de Commissie zouden die plannen de staatsschuld van 131% nog doen op­lopen. ‘Schuld is de vijand van de economie, van groei en van de bevolking’, zei de Franse socialist Moscovici daar toen over. 'Wij stellen de prioriteiten van de Italiaanse regering, waaronder de bestrijding van de armoede, niet ter discussie. Maar Italië moet zijn schuld doen dalen.'