May overleeft de vertrouwensstemming: 'Verder werken aan Brexit'
Foto: AFP
Leden van de Conservatieve Partij brachten hun stem uit voor een vertrouwensstemming over de Britse premier Theresa May. Ze overleefde de stemming en blijft zo premier. Ze zegt te willen luisteren naar de critici, maar verder te zullen werken aan de Brexit.

De stemming over het lot van de Britse premier begon om 19 uur Belgische tijd, en de uitslag werd om 22 uur bekendgemaakt.  'De Conservatieve partij heeft vertrouwen in Theresa May', zei Sir Graham Brady. 200 Tories stemden voor May, 117 hadden geen vertrouwen meer in hun leider. Ze moest het vertrouwen van minstens 159 parlementsleden (de helft plus 1 van de Conservatieve fractie) behouden. Nu kan er geen vertrouwensstemming meer georganiseerd worden de komende twaalf maanden.

'Een significant deel van mijn collega's heeft tegen mij gestemd', zei May tijdens een persmoment aan Downing Street. 'Maar nu moeten we verder werken aan de Brexit.' May benadrukte ook dat de politici zich moeten verenigen en het nationale belang voorop moeten zetten. Ze zei geluisterd te hebben naar haar collega's die tegen haar stemden, en wil ook meer aandacht geven aan andere onderwerpen, zoals de economie, de huizenmarkt en de openbare diensten.

Onvrede

De 117 tegenstemmen zijn niet te verwaarlozen. Het betekent dat meer dan een derde van Mays eigen partijgenoten het vertrouwen in haar heeft opgezegd. De onvrede binnen de fractie blijft dus nog steeds groot. Verschillende partijleden zijn het niet eens met haar Brexit-plan en de manier waarop ze de Brexit-stemming in het Lagerhuis maandag op het laatste moment uitstelde. May was namelijk zeker dat een meerderheid de 'deal' zou verwerpen, maar het uitstel zorgde ervoor dat sommige Tories een vertrouwensstem wilden uitbrengen. 

De premier moet nog steeds een meerderheid vinden in het Britse parlement voor het Brexit-akkoord dat ze met de EU onderhandelde. Dat wordt geen gemakkelijke opdracht, en Europa liet al weten dat er geen nieuwe onderhandelingen komen. May plant een stemming over haar Brexit-plan ten laatste op 21 januari.

Jeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour, reageert dat deze stemming 'niets verandert aan het leven van de burgers'. 'De premier verloor haar meerderheid in het parlement, haar regering is in chaos en ze kan geen Brexit-deal voorleggen die de economie vooropstelt', aldus Corbyn. 'Labour is klaar om te regeren over het hele land en een deal op te stellen die de levensstandaard en de rechten van de werkende mensen beschermt.'

Geen voorzitter meer

May beloofde op het zogenaamde ‘1922 Committee’, de invloedrijke commissie van Tory-parlementsleden, na de volgende verkiezingen op te stappen als partijvoorzitter.

De premier speechte voor de 317 parlementsleden van haar partij in de aanloop naar de vertrouwensstemming. Daarbij waren geen journalisten aanwezig, maar verscheidene MP’s gaven te kennen dat de Britse premier er beloofde om voor de volgende parlementsverkiezingen op te stappen.