VS beschuldigen China van cyberaanval op hotelgroep Marriott
Een Marriott-hotel in Washington DC. Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben China er woensdag van beschuldigd een cyberaanval uitgevoerd te hebben op hoteluitbater Marriott International. Daarbij zijn gegevens van mogelijk 500 miljoen hotelbezoekers op straat beland.

‘Onze relatie met China is ingewikkeld’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op televisiezender Fox, over de beschuldigingen. ‘Ze voeren spionage- en beïnvloedingsoperaties uit hier in de Verenigde Staten’,

Volgens Pompeo is de Amerikaanse regering de ‘Chinese bedreigingen voor de VS’ aan het aanpakken.

Het nieuws over het lek raakte eind november al bekend. De hack begon al in 2014, schreef The New York Times. Hij vond plaats rond de tijd dat ook Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen en overheidsinstellingen het doelwit werden van cybercriminelen.

Het lek kwam op 8 september aan de oppervlakte bij de keten. Toen werd duidelijk dat iemand een reserveringssysteem in de VS probeerde te hacken. Marriott International zei dat het pas onlangs besefte dat iemand de database heeft gekopieerd en daarna heeft geprobeerd het originele exemplaar te verwijderen.