Motie over regeerverklaring Michel II goedgekeurd met steun van N-VA, premier weigert meteen
Foto: BELGA

De centrumlinkse oppositie heeft met steun van de N-VA gevraagd dat premier Charles Michel uiterlijk tegen volgende week dinsdag een regeerverklaring houdt en het vertrouwen vraagt voor zijn oranje-blauwe minderheidsregering. Maar de premier weigert.

PS, SP.A, Ecolo-Groen, CDH en Défi hadden samen een motie ingediend in de Kamer. De oppositie vroeg daarin een regeerverklaring van de nieuwe regering en een vertrouwensstemming. De conferentie van voorzitters boog zich eerst over de vraag of die motie ontvankelijk was. Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) oordeelde dat dit niet het geval is. 

Maar PS-fractieleider Ahmed Laaouej vroeg daarop de stemming in de plenaire vergadering over de ontvankelijkheid. MR, Open VLD en CD&V stemden tegen de ontvankelijkheid, de N-VA keurde mee de ontvankelijkheid goed.

De voormalige regeringspartij steunde bij de uiteindelijke stemming ook de motie, waardoor ze werd aangenomen. 'In die tekst staat wat ik daarnet heb gevraagd: een regeringsverklaring en een vertrouwensstemming. Dan is het nogal moeilijk om die niet te steunen', had N-VA-fractieleider Peter De Roover voor de stemming gezegd.

Ook Vlaams Belang stemde voor. Enkel de coalitiepartners van de minderheidsregering - MR, Open VLD en CD&V - stemden tegen.

Njet van Michel

Het parlement kan een regeerverklaring echter niet afdwingen. Premier Michel heeft dan ook meteen geweigerd want zijn oranje-blauwe coalitie zou een vertrouwensstemming waarschijnlijk niet overleven. De andere partijen kunnen volgende week dinsdag - dan zijn er interpellaties gepland - wel nog een motie van wantrouwen indienen.

Tweede motie

Ook Hendrik Vuye en Veerle Wouters dienden een ordemotie in. Die vroeg de Kamer om geen wetsontwerpen van de regering meer te behandelen zolang er geen vertrouwensstemming geweest is over de nieuwe oranje-blauwe regering. Enkel wetsvoorstellen vanuit het parlement zouden dan nog behandeld kunnen worden. Die motie werd weggestemd.