Films met vrouwelijke sterren succesvoller dan met mannelijke
Wonder Woman Foto: AP

Bioscoopfilms met een vrouwelijke hoofdrolvertolkster brengen meer geld in het laatje dan die met een mannelijke hoofdacteur. Tot dat resultaat kwamen de Amerikaanse analysebureaus CAA en shift7.

Ze onderzochten 350 Amerikaanse films met de hoogste omzet en die tussen 2014 en 2017 in de bioscoop kwamen.

Ongeacht het productiebudget behaalden films met een vrouwelijke hoofdrol wereldwijd een grotere omzet dan die waarin de sterrenrol was weggelegd voor een man. In 105 van de films met de grootste omzet, figureerden vrouwen of meisjes als ster, zoals bijvoorbeeld in de DC Comics-verfilming ‘Wonder Woman’ met Gal Gadot of de animatiefilms ‘Vaiana’ en ‘Inside Out’.

Bovendien slaagden alle blockbusters, die met een brutowinst van meer dan een miljard dollar extreem succesvol waren, sinds 2012 in de zogenaamde Bechdel-test. De test is genoemd naar de Amerikaanse feministe Alison Bechdel en vraagt of er meer dan twee vrouwen in een film met elkaar praten over iets anders dan mannen. Dit was bijvoorbeeld het geval in de nieuwe delen van het universum ‘Star Wars’, in ‘Beauty and the Beast’ of ook ‘Avengers: Age of Ultron’.

Volgens de co-auteur van de studie, Christy Haubegger, is de connectie tussen succes aan de box-office en pretentieloze vrouwelijke rollen duidelijk: ‘Om een miljard dollar te halen, moet het een goede film zijn en een goede film heeft multidimensionale personages. Je haalt het miljard niet als alleen mannen deze film willen zien’, vertelde Haubegger in de Los Angeles Times.

Hoewel de Bechdel-test de lat laag legde, buisde 40 procent van de onderzochte films. Het onderzoek werd op touw gezet door de Time’s Up-beweging, die een einde wil maken aan de intimidatie en ongelijke behandeling van vrouwen in de filmindustrie.