‘Night of the Proms’ pakt uit met zomereditie in openlucht
John Miles speelde al mee in bijna 900 voorstellingen Foto: JVDP

Het muzikale evenement ‘Night of the Proms’ pakt voor het eerst uit met een zomereditie in openlucht in België. Die zal plaatsvinden op 1 augustus in Koksijde. Het zal meteen ook de duizendste editie zijn van het evenement.

Liefhebbers van de unieke mix tussen klassieke muziek en pop- en rocknummers zullen geen jaar moeten wachten op de volgende editie van Night of the Proms in Antwerpen. Op 1 augustus komt er een zomereditie in Koksijde, op het terrein voor de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk.

Wat het nog specialer maakt, is dat het gaat om het duizendste optreden in de geschiedenis van het muziekevenement, dat in 1985 voor het eerst werd georganiseerd. Night of the Proms beperkt zich immers niet enkel tot de voorstellingen in het Antwerpse Sportpaleis, er zijn jaarlijks ook concerten op andere plaatsen. Vooral de Duitse markt is belangrijk voor Night of the Proms.

‘Exact een jaar geleden stuurden we een mailtje om in contact te komen met de organisator van Night of the proms. Dezelfde dag belde organisator Jan Vereecke en legden we hem onze plannen voor. Hij bleek enkele jaren geleden met hetzelfde idee te hebben gespeeld’, aldus evenementenmanager Peter Bruneel.

‘We hebben elkaar heel snel gevonden. Het is de eerste keer dat we uitpakken met een zomereditie in België en het is pas de vierde keer dat we een openluchteditie zullen organiseren’, aldus Vereecke.

Jaarlijkse traditie?

Koksijde wil met het evenement de badstad nog meer op de kaart zetten en droomt nu al luidop van het begin van een jaarlijkse traditie. ‘We hadden nood aan een nieuw groots evenement. Dit sluit perfect aan bij het imago van de badstad’, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche, die met het concert niet enkel Koksijdenaars maar ook tweedeverblijvers en toeristen wil bereiken. De badstad mikt op minimum 7.000 plaatsen, maar bekijkt de mogelijkheid om tot 10.000 te gaan, zittend en staand.

De artiesten werden nog niet bekendgemaakt, al is het nu al zeker dat het Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van de Braziliaanse Alexandra Arrieche deelneemt. En uiteraard zal ook John Miles aanwezig om er zijn wereldhit ‘Music’ en zowat dé hymne van Night of the Proms te brengen. Miles was woensdag ook in Koksijde bij de presentatie en keek al uit naar volgende zomer. Hij speelde al mee in bijna 900 voorstellingen.

Tickets zullen in de loop van januari beschikbaar zijn. Koksijde zou ongeveer 400.000 euro uittrekken voor de organisatie van de Proms.