Crevits: ‘Studentendoop moet onthaalritueel zijn, en geen vernedering’
Foto: Photo News

Een studentendoop moet een onthaalritueel zijn, en geen vernedering, zo meent Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Ze hoopt dat alle betrokkenen snel concrete afspraken kunnen maken over een Vlaams charter rond studentendopen.

Crevits had woensdag een onderhoud met vertegenwoordigers van studentenraden, hogescholen en universiteiten. Ze kwamen bijeen omdat een uit de hand gelopen studentendoop vorige week het leven kostte aan een twintigjarige student uit Edegem. Het parket opende daarop een strafonderzoek naar ‘mensonterende behandeling’.

Volgens Crevits was het een emotioneel onderhoud. ‘De dood van de student heeft er diep ingehakt’, zei Crevits achteraf tegen de pers. ‘Er bestaan momenteel al verschillende charters, maar het is de bedoeling dat we snel tot concrete afspraken komen over een algemeen Vlaams doopcharter.’

De studentenvertegenwoordigers benadrukten woensdagmiddag dat het om een ‘constructief overleg’ ging. Ze willen voorlopig niet veel commentaar geven ‘om de sereniteit te bewaren’, maar zeggen wel te hopen ‘dat er snel een mentaliteitswijziging komt’.