De 6 beste films van de week
Foto: Yalitza Aparicio
Als de Gouden Palm en de Gouden Leeuw vechten om één been, loopt Disney er mee heen. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Roma

Mexicaans meesterwerk.


Zij hoort bij het gezin, maar maakt er zichtbaar geen deel van uit. Ze staat één trapje hoger dan de hond, van wie zij de uitwerpselen moet ruimen. Zij mag meekijken wanneer het hele gezin voor tv zit, maar dan wel naast de zetel, op de grond. Met een groot gevoel voor nuance en sprekende beelden brengt de Mexicaanse Oscarwinnaar Alfonso Cuarón een ode aan zijn kindermeid. Oogstrelend mooi en hartverscheurend goed. Recensent Ruben Aerts deelde helemaal terecht een maximum aantal sterren uit.

Netflixers kunnen de film vanaf vrijdag vanuit hun luie zetel bekijken. Dat is prima voor iedereen die niet in de cinema geraakt, om wat voor reden dan ook. Maar neem het van ons aan: deze wil je op het grote scherm zien. En het goede nieuws is: dat kan ook.

naar de recensie >

 

 

2

Girl

Loftrompet voor pirouette.


Is dit het strafste Vlaamse debuut ooit? Een meisje wil ballerina worden, maar moet dan ook nog haar jongenslichaam eraf dansen. Dit is een film die zich kwetsbaar durft opstellen en dat ook vraagt van de kijker.

naar de recensie >

Een interview met regisseur Lukas Dhont >

 

 

3

Shoplifters

Ontwapenende bandieten.


De Gouden Palm ging dit jaar naar deze warme film van de Japanse topper Hirokazu Kore-eda over een familie die een gebrek aan bloedband compenseert met genegenheid. Eens dit gezin je in zijn hart heeft gesloten, wil je er nooit meer uit.

Een interview met regisseur Kore-eda >

 

 

4

Ralph Breaks The Internet

Likes en hartjes.


‘De onzinnige opvatting dat animatiefilms alleen voor kinderen bestemd zouden zijn, wordt hier finaal ontkracht.’ Recensent Ruben Aerts is in de wolken met dit vervolg van Disney op ’Wreck-it-Ralph’ , dat een satire op ons online gedrag belooft. #GewoonKijken

naar de recensie >

 

 

5

Beautiful Boy

Verwoestend.


‘Ik dacht dat wij close waren. Ik dacht dat wij dichter bij elkaar stonden dan de meeste vaders en zonen. Waarom toch?’ Een vader voelt zich verraden door zijn zoon. Niet alleen omdat die crystal meth gebruikt (dat ook!), maar vooral omdat die dat achter zijn rug om doet. Felix van Groeningen heeft het geflikt: Beautiful boy, over het waargebeurde verhaal van een vader en zoon, is een film die je overspoelen kan als een tsunami. Geen waterkeringsmuur van cynisme kan je redden.

naar de recensie >

Een interview met vader en zoon Sheff, op wie de film is gebaseerd >

Een interview met Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch >

 

 

6

Cold war

Poolse passie.


Regisseurs die het aandurven om kunstwerken voor de eeuwigheid te maken: ze bestaan nog. Drie jaar na ‘Ida‘ brengt Pawel Pawlikowski met ‘Cold war‘ een prachtige film over een gedoemde liefde in een gebroken Europa.

naar de recensie >