‘Schietpartij Straatsburg is ontegensprekelijk een aanslag’
Rémy Heitz Foto: AFP

Getuigen hebben de man die dinsdagavond het vuur opende op een kerstmarkt in Straatsburg ‘Allah Akbar’ horen roepen. Dat heeft Rémy Heitz, de procureur van Parijs, woensdagmiddag gezegd op een persconferentie. Ook volgens burgemeester Roland Ries gaat het ‘ontegensprekelijk om een aanslag’.

De 29-jarige dader, geïdentificeerd als Chérif C., is nog steeds op de vlucht, nadat hij dinsdagavond het vuur opende op een kerstmarkt in het centrum van Straatsburg. Zeker twee mensen kwamen om het leven, een derde werd hersendood verklaard, aldus Heitz.

Volgens de procureur hebben getuigen de dader ‘Allah Akbar’ horen roepen. ‘Gezien de geviseerde plek, zijn manier van ondernemen, het profiel van de man en de getuigen die hem “Allah Akbar” hoorden roepen, wordt dit behandeld als een terreurzaak’, zei Heitz.

De man heeft niet alleen geschoten, maar viel ook mensen aan met een mes. Hij kwam oog in oog te staan met vier militairen, die hem hebben verwond aan zijn arm.

Toch slaagde hij erin te verdwijnen in de straten van Straatsburg en een taxichauffeur te gijzelen die hem naar de wijk Neuhof bracht. In een poging om zijn verwondingen te verklaren, zou de verdachte hebben uitgelegd wat hij had gedaan en verteld hebben dat hij op militairen had geschoten en tien mensen had gedood. Nadat hij was uitgestapt, stootte de verdachte op politieagenten en ontstond een nieuw vuurgevecht, zo verduidelijkte de procureur.

Vier ‘verwanten’ van Chérif C. zijn opgepakt voor verhoor, aldus nog Heitz.

De man is gekend bij de politie voor stelen en geweld. Hij werd al 27 keer veroordeeld in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, en is vermoedelijk geradicaliseerd in de gevangenis. De man stond ook in Luxemburg bekend als crimineel. Er werd een strafzaak ingeleid tegen Chérif C. in het land, maar de man kon niet worden gedagvaard aangezien zijn woonplaats niet gekend was, luidde het.

Er werden vannacht 'verschillende huiszoekingen uitgevoerd op plaatsen die door de verdachte mogelijk worden gefrequenteerd', vervolgde de magistraat. Bij de man thuis werden naast een granaat ook nog verschillende wapens gevonden.

Ook Roland Ries, de burgemeester van Straatsburg, kwam aan het woord op de persconferentie. ‘Wat hier gisterenavond is gebeurd, is ontegensprekelijk een aanslag’, klonk het. Volgens de burgemeester is het absoluut noodzakelijk dat woensdag in het teken staat van de rouw.

Er zijn ook nog steeds twaalf gewonden, van wie er zes erg aan toe zijn.