Duitse veiligheidsdiensten ook op zoek naar broer van verdachte schietpartij Straatsburg
Auto’s aan de Frans-Duitse grens worden doorzocht Foto: AFP

De Duitse veiligheidsdiensten zijn niet alleen op zoek naar de 29-jarige verdachte van de schietpartij in Straatsburg, maar ook naar diens broer, Sami C. Dat meldt de Duitse krant Tagesspiegel woensdag. Volgens het dagblad woonden beide mannen in Straatsburg.

De broers worden beschouwd als geradicaliseerd en zouden deel uitmaken van het islamistische milieu in Straatsburg, zo verklaarde een hooggeplaatste veiligheidsverantwoordelijke aan de krant. Over mogelijke contacten met het salafistisch milieu in Duitsland is voorlopig niets bekend.

De vermoedelijke dader van de aanval in Straatsburg zat wegens zware diefstal van januari 2016 tot februari 2017 in Duitsland in de cel, eerst in de gevangenis van Konstanz, daarna in Freiburg. In februari 2017 werd Chérif C. overgebracht naar Frankrijk. Daar werd hij door de autoriteiten gecatalogeerd als een terroristische dreiging, wat in Duitsland niet het geval was, schrijft de Tagesspiegel.

Wraak zou een motief kunnen zijn voor de aanval op de kerstmarkt, klinkt het in veiligheidskringen. Mogelijk reageerde Chérif C. impulsief op de poging van de politie om hem te arresteren. De Franse veiligheidsdiensten waren in elk geval niet op de hoogte van eventuele voorbereidingen voor een aanslag in de hoofdstad van de Elzas.

De procureur van Parijs zei woensdagmiddag op een persconferentie dat er vier ‘verwanten’ van Chérif C. zijn opgepakt voor verhoor.