Documentaire Avicii krijgt nieuw leven na dood dj

De jonge filmer Levan Tsikurishvili sloot vriendschap met de jonge dj Avicii. Die laatste werd wereldberoemd en gaf zijn vriend volle toegang voor een documentaire, die nu mikt op Oscars.

Toen Levan Tsikurishvili in Stockholm Tim Bergling leerde kennen, was die onder de naam Avicii net als dj begonnen. De twee konden het direct vinden. Toen Avicii een jaar later al wereldberoemd was, vroeg hij Tsikurishvili om hem te filmen op tocht in Afrika, waar hij een voedingsproject steunde. En later om een documentaire over zijn leven te maken. Bijna vier jaar lang had Tsikurishvili onbeperkte toegang tot tournees, optredens en studio’s. ‘Ik ben nog steeds in shock’, zegt hij over de dood van zijn vriend, vorige zomer.

Mikken op Oscars

Tsikurishvili heeft dubbele gevoelens bij zijn documentaire, die vorig jaar onder de naam Avicii: True stories op Netflix kwam. Omdat die documentaire deze maand in de bioscoop wordt uitgebracht in New York en Los Angeles - twee weken maar, genoeg om ingezonden te worden naar de Oscars. En omdat ze op 28 december met veel poeha wordt heruitgebracht op Netflix in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

In België is ze de hele tijd op Netflix blijven staan. Maar Avicii, een introverte jongen die vooral gelukkig was in de studio, worstelde met de druk van het publieke leven. Aan de tournees en promo kwam geen einde, om zijn schuchterheid te overwinnen dronk hij. Daar hield hij serieuze gezondheidsproblemen aan over - hij kreeg pancreatitis die tot ziekenhuisopnames leidde en uiteindelijk werden zijn appendix en galblaas weggenomen.

Schim

Omdat hij voor de camera van Tsikurishvili geen blad voor de mond nam, heeft de film nu een bijna voorspellend karakter. ‘Mijn leven is één en al stress’, zegt Avicii. ‘Dit wordt nog mijn dood.’ Vrienden noemen hem ‘een tikkende tijdbom’ en ‘een schim van zijn vroegere zelf’.

Die fragmenten worden nu uitgespeeld. Maar de film eindigt met een happy ending, als Avicii eind 2016 besluit om ‘op pensioen’ te gaan en niet meer te toeren. Alleen klinkt dat nu ook vals, vindt Tsikurishvili. ‘Maar in oktober 2017, toen ik de film afwerkte, klonk het wel nog juist.’ En hij troost zich dat Avicii zelf de documentaire absoluut wilde: ‘We willen allemaal ons verhaal delen over wie we zijn en waar we vandaan komen. En Tim was honderd procent eerlijk over zichzelf.’

Aangeboden door onze partners

Niet te missen