Asielzoekende mannen toch weer voor gesloten deur Klein Kasteeltje
Wachtende asielzoekers voor de gesloten deur van het Klein Kasteeltje Foto: Dieter Telemans

Nadat dinsdag voor het eerst alleenstaande mannen naar binnen waren gelaten in het Klein Kasteeltje voor hun asielaanvraag, stonden ze woensdag opnieuw voor een gesloten deur. Enkel families en kinderen werden toegelaten. Er werd meteen een korte sit-in-actie gehouden.

Zoals elke dag kregen ook woensdag vrouwen en kinderen voorrang aan het aanmeldcentrum van Fedasil in het Klein Kasteeltje. Tot verbazing van vele mannen ging de poort daarna echter prompt toe. Net nu ze weer hoop hadden gekregen, omdat er dinsdag voor het eerst alleenstaande mannen asiel mochten aanvragen. De hulpverleners ter plekke reageren verontwaardigd en spreken van een ‘schande’ en ‘een voortzetting van het beleid van Theo Francken’, de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA).

Maandag werden volgens bevoegd minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) 110 aanmeldingen verricht. Ook dinsdag lag het aantal aanmeldingen hoger dan 50, het quota dat Francken had ingesteld.

‘Ik denk dat de beslissing van vandaag afhankelijk is van het aantal plaatsen die beschikbaar zijn in de opvangcentra. Gisteren en eergisteren waren er nu eenmaal veel meer aanmeldingen’, stelt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen.

Onvrede groeit

De onvrede groeit intussen zichtbaar bij de mannen die vaak al dagen wachten op een asielaanvraag en daarvoor koude nachten op straat doorbrengen. Woensdag kwam het opnieuw tot een spontane sit-in.

‘Binnenkort wordt de limiet van het draaglijke bereikt. Het zou wel eens kunnen ontsporen als ze vrijdag plots horen dat ze opnieuw het weekend bij -2 graden op straat moeten doorbrengen’, aldus Kassou.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig