Het inspirerende verhaal van champagnehuis Piper-Heidsieck
Foto: Piper-Heidsieck
Het verhaal van Piper-Heidsieck is een aaneenschakeling van mooie ontmoetingen, gisteren en vandaag. Ze inspireerden onder andere Régis Camus en Emilien Boutillat, de twee kwaliteitsbewakers van Piper-Heidsieck.
Dossier aangeboden door Piper-Heidsieck.

Florens-Louis Heidsieck, die in 1785 het huis Piper-Heidsieck oprichtte, had een grote passie voor wat hij “wijnen die glimlachen” noemde, een knipoog naar zijn muze Agatha. In de loop van de volgende eeuwen zouden zijn wijnen gedronken worden aan tal van koninklijke en keizerlijke hoven, maar ook door liefhebbers van feestelijke wijnen met een uitgesproken karakter.

Champagne is een verhaal van ontmoetingen en van verleiding. Tussen een wijngaard en de landbouwer die hem bewerkt, of tussen een wijn en de wijnliefhebber die er halsoverkop verliefd op wordt. Het is een verhaal van een druif die zorgvuldig uitgekozen wordt door de wijnmaker, een vak dat bij Piper-Heidsieck tot kunst verheven wordt. Het doel: de druiven selecteren, om er vervolgens assemblages van topkwaliteit van te maken.

De traditie
Tien jaar geleden wijdde Régis Camus, wijnmaker bij Piper-Heidsieck en intussen al 8 keer op rij verkozen tot chef de caves van het jaar, zich voor het eerst aan dit minutieuze selectiewerkje. Hij slaagde erin om zich met zijn champagnes te plaatsen voor verschillende internationale wedstrijden. Een van zijn specialiteiten: de champagnes van Piper-Heidsieck een typische, speelse twist geven die Florens-Louis zeker had kunnen waarderen. Régis Camus is er heilig van overtuigd dat het geheim van een goede champagne een uniek samenspel van talenten is. Gedurende de veertig jaar dat hij wijnmaker is, bouwde hij dan ook een hechte band op met zijn wijnboeren.

Een frisse wind
Als zoon van een champagnewijnboer startte Emilien Boutillat onlangs bij Piper-Heidsieck. Voor hij begon aan zijn carrière in de champagnestreek - de plek waar hij opgroeide - behaalde hij twee diploma’s: dat van oenoloog en van landbouwkundig ingenieur. Na enkele opdrachten in het buitenland – Zuid-Afrika, de VS, Chili, Nieuw-Zeeland – zet hij zijn brede kennis nu in om de traditie van Piper-Heidsieck verder uit te bouwen en er zijn persoonlijke touch aan te geven. Hij wil zich vooral inzetten voor duurzame en milieubewuste wijnbouw.
 

Bekijk de video-interviews met Régis Camus en Emilien Boutillat hier.