‘Geen nieuwe Zweedse regering zolang België achter migratiepact staat’
Foto: BELGA

N-VA-boegbeeld Theo Francken stapt niet in een federale regering zonder een exit van België uit het VN-Migratiepact. Al sluit hij een nieuwe Zweedse regering zeker niet uit.

Bij de volgende regeringsonderhandelingen is de N-VA van plan om onverkort een exit van België uit het VN-Migratiepact te eisen. Dat geeft Francken vandaag aan in de Franstalige krant La Libre Belgique. Het zijn dure woorden, aangezien de kans klein is dat de andere partijen op dat punt nog overstag zullen gaan. Het migratiepact kreeg de steun van een ruime meerderheid in het parlement.

De voormalige N-VA-staatssecretaris geeft overigens wel aan dat hij zeker niet weigerachtig staat tegenover een nieuwe Zweedse regering. ‘We zullen zien hoe de kiezers de kaarten schudden. Maar als ik moet kiezen tussen een links of een rechts model voor een veiligheidsbeleid, een migratiebeleid en sociaal-economisch beleid, dan kies ik uiteraard rechts.

De Franstalige liberalen gaven eerder al aan dat ze de deur niet sluiten voor een nieuwe samenwerking met de N-VA. Dat blijkt ook wederzijds. ‘Natuurlijk hopen we opnieuw met de MR te besturen’, benadrukt Francken. ‘Maar dan moeten ze eerst de verkiezingen winnen. Ik kan ook niets slechts zeggen over Charles Michel, het zijn CD&V en Open VLD die het spel zo hard gespeeld hebben. Het is niet altijd gemakkelijk geweest voor de MR in deze regering. Dat weet ik heel goed. Ik heb fouten gemaakt, dat is duidelijk.’