Dit zochten we dit jaar het vaakst op Google
Foto: AFP

De meest populaire zoekterm op Google dit jaar was ‘WK 2018’. Naast voetballers werd ook de naam van de overleden muzikanten Avicii en Maurane vaak ingegeven in de zoekbalk.

Google presenteert met ‘Year in search’ de meest trending zoekopdrachten van 2018 in België. Dit zijn de zoekopdrachten die de sterkste stijging kenden in vergelijking met 2017. ‘De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar bezighield’, legt Google-woordvoerder Michiel Sallaets uit.

2018 was het jaar waarin De Rode Duivels het land in vervoering brachten met de beste Belgische prestatie ooit op een wereldkampioenschap voetbal. De meest populaire zoekterm dit jaar was dan ook ‘WK 2018’. Onder de Rode Duivels zelf haalt Eden Hazard het van zijn voetbalcollega’s Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

Verkiezingen

Daarnaast hebben ook de lokale verkiezingen Google aan het werk gezet. Dat blijkt vooral uit zoekvragen die beginnen met ‘hoe...’. ‘Hoe moet je elektronisch stemmen? En tot hoe laat kan dat?’, vroegen heel wat Belgen zich af. Theo Francken blijft de meest trending politicus in België en wint het pleit van die andere populaire politica: Maggie De Block. Premier Charles Michel vervolledigt de top drie.

De meest trending Belg van het jaar was zangeres Maurane, die in mei op 57-jarige leeftijd overleed. Op plaats twee staat VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck, die heel open sprak over haar geslachtsverandering.

Gestorven

Sommige dingen veranderen niet zomaar: slijm (en hoe je het maakt) blijft ongezien populair, net als de meest trending game Fortnite. Meer te weten komen over de waarde van een auto blijft eveneens een populaire vraag.

Ook gestorven beroemdheden scoren opnieuw hoog in de lijsten met onder meer Avicii, Stan Lee, Charles Aznavour, France Gall en Stephen Hawking. Tot slot blijft ook realitytelevisie ons mateloos boeien: Temptation Island blijft het populairste programma op Google, gevolgd door De Mol en Dancing with the stars.

Muzikant Tom Helsen vat het jaar van Google samen met dit lied: