Kom op tegen Kanker reikt bijna zestien miljoen euro uit aan onderzoek en zorg
Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker Foto: Lisa Van Damme

Kom op tegen Kanker maakt ruim 15,836 miljoen euro vrij ‘voor beloftevol kankeronderzoek en innoverende zorginitiatieven’ die de overlevingskansen verhogen en de levenskwaliteit verbeteren van (ex-)kankerpatiënten, zo heeft de ngo woensdag meegedeeld.

‘Elk jaar krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Eén op de drie overleeft de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog langdurige gevolgen. Wetenschappelijk onderzoek voor betere behandelingen en steun aan zorginitiatieven die de levenskwaliteit bevorderen, zijn daarom broodnodig’, zegt algemeen directeur Marc Michils in de mededeling.

Kom op tegen Kanker ontvangt jaarlijks honderden voorstellen voor onderzoeks- of projectfinanciering. Commissies van deskundigen toetsen de kwaliteit, haalbaarheid en relevantie van de voorstellen, sinds 2016 samen met een patiëntencommissie en sinds dit jaar ook met een psychosociale commissie.

De financiële steun gaat naar 31 biomedische onderzoeksprojecten en 17 beurzen voor doctoraatsonderzoekers (ruim 13,183 miljoen euro), een psychosociaal onderzoek en 15 zorginitiatieven (ruim 2,170 miljoen euro), en een preventieonderzoek (bijna 483.000 euro). De in totaal 65 beurzen en toelagen worden woensdagavond voorgesteld in de Ancienne Belgique in Brussel.

Het bedrag dat maandagavond aan de beurzen en toelagen wordt uitgereikt, is afkomstig van giften, legaten en de opbrengsten van acties. Michils dankt de ‘vele gulle gevers, de erflaters en in het bijzonder ook de teams van de 1.000 km (een fietstocht), de 100 km-run (een loopevenement) en de comités van het Plantjesweekend (voor de verkoop van azalea’s)’.