De politie is nog steeds op zoek naar de man die het vuur opende op een kerstmarkt in het centrum van Straatsburg. De 29-jarige man was gekend was bij het gerecht, en had dinsdag opgepakt moeten worden wegens poging tot doodslag.

Het schietincident vond dinsdag rond 20 uur plaats op een kerstmarkt in het centrum van de stad. Een man zou met een automatische wapen schoten gelost hebben op een menigte, waarop er paniek uitbrak. Er vielen drie doden en twaalf gewonden.

De dader werd zelf verwond door een militair, maar is nog steeds op de vlucht. Het zou gaan om de 29-jarige Chérif C., geboren en opgegroeid in Straatsburg. Hij was gekend bij de politie voor een lange lijst criminele feiten en heeft sinds 2016 een ‘fiche S’, wat betekent dat hij wegens mogelijke radicalisering op de radar stond van de staatsveiligheid. 

Tweehonderd gendarmes en 420 politieagenten zijn intussen gemobiliseerd om de voortvluchtige dader op te sporen.

Dinsdagochtend probeerde de politie hem al op te pakken, in het kader van een onderzoek naar een poging tot doodslag in verband met een overval afgelopen zomer, maar de man gaf niet thuis. De autoriteiten waren al de hele dag naar hem op zoek. In zijn woning in de wijk Neudorf in Straatsburg werden onder meer granaten en een long rifle gevonden, schrijft BFM TV.

Geradicaliseerd in gevangenis

Laurent Nunez, staatssecretaris onder de minister van Binnenlandse Zaken, kan niet bevestigen dat het om een terreurdaad gaat. 'Het terroristische motief kan momenteel niet bevestigd worden. We moeten zeer voorzichtig zijn als we praten over een aanslag', stelde hij op France Inter. 'De dader was niet gekend voor misdrijven in verband met terrorisme. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis werd een radicalisering vastgesteld. Op basis daarvan werd hij in de gaten gehouden', aldus Nunez.

Frankrijk heeft het dreigingsniveau opgetrokken tot het maximum.

Inbraken

De verdachte bracht volgens het Duitse gerecht al ettelijke tijd in de gevangenis door wegens het plegen van verschillende inbraken. Zo werd de man in 2016 door een rechtbank in Singen, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, nog veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en drie maanden omdat hij had ingebroken in een tandartspraktijk in Mainz en in een apotheek in Engen.

Volgens het Duitse persagentschap DPA blijkt uit het vonnis van Singen dat de verdachte ook in 2008 in Frankrijk en in 2013 in Zwitserland al tot celstraffen werd veroordeeld wegens meerdere inbraken. Hij legde toen volledige bekentenissen af. In totaal zat hij voorafgaand aan zijn veroordeling in Singen vier jaar achter de tralies.

Nog volgens het vonnis groeide de man met zes broers en zussen op in de ouderlijke woning in Straatsburg. Na zijn studies ging hij bij de gemeente werken, maar sinds 2011 was hij werkloos en heeft hij naar eigen zeggen veel gereisd.

Geen link met België

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is er geen enkele link tussen de man en ons land. Antiterreurorgaan Ocad ziet dan ook geen enkele reden om het dreigingsniveau in België te verhogen, zei hij in De Ochtend.

De dader was niet bekend bij onze diensten. In de databanken is er geen spoor van hem terug te vinden, zei minister Geens. Hij legde uit dat momenteel actief wordt gescreend aan beide zijden van de Frans-Belgische grens, al is het niet honderd procent zeker dat de dader met de auto is gevlucht. Volgens Geens is er geen enkele indicatie dat ons land zou worden geviseerd.