De schutter die dinsdagavond het vuur opende op een kerstmarkt in Straatsburg, is nog steeds op de vlucht. Er vielen drie doden en dertien gewonden. Frankrijk trekt het dreigingsniveau op tot het hoogste peil. Er komen extra controles aan de grens en op kerstmarkten.

Chérif C., de 29-jarige vermoedelijke dader, was gekend bij de politie en heeft een 'fiche S'. Hij betekende dus een mogelijk risico voor de staatsveiligheid. Dinsdagochtend probeerde de politie hem op te pakken in verband met medeplichtigheid aan moord met afpersing, maar de man gaf niet thuis. De autoriteiten waren al de hele dag naar hem op zoek. In zijn woning werden granaten gevonden, schrijft BFM TV.

De verdachte is volgens Castaner al van jongs af gekend bij de ordediensten, voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Hij liep zowel in Frankrijk als in Duitsland veroordelingen op en heeft ook al in de gevangenis gezeten.

Hij zou volgens BFM TV na de schietpartij met een taxi gevlucht zijn. De taxichauffeur verklaarde aan de politie dat de man gewond was. Volgens minister Castaner zijn 350 mensen op het terrein ingezet om de dader op te sporen, naast mensen van de gerechtelijke politie, speciale troepen en militairen. Verschillende wegen en buurten zijn afgesloten tijdens de klopjacht.

De schutter maakte drie dodelijke slachtoffers. Er vielen ook dertien gewonden van wie er negen erg aan toe zijn.

Een van de dodelijke slachtoffers is een Thaise toerist, die nog maar enkele uren voor de aanslag in Frankrijk was aangekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok woensdag bevestigd. De 45-jarige man kreeg een kogel in het hoofd, zijn echtgenote bleef ongedeerd.

Europees Parlement in 'lockdown'

De schietpartij vond dinsdag omstreeks 20 uur plaats op de Place Kléber. De kerstmarkt, die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt, werd geëvacueerd en de binnenstad werd compleet afgesloten.

Vele mensen zaten vast in het Europees Parlement, het theater, de sporthal en verschillende restaurants. Alleen al in de Rhenus-arena, waar een basketmatch plaatsvond, ging het om 5.000 toeschouwers. De lockdown werd om 2.30 uur opgeheven, kondigde Castaner. De Franse regering voorziet psychologische hulp voor de slachtoffers.

De terreurdienst van Parijs nam het onderzoek in handen. De Franse premier Edouard Philippe besliste om de 'interministeriële crisiscel' te activeren. Door het activeren van de crisiscel worden alle betrokken overheidsdiensten samengebracht. President Macron woonde in Parijs de zitting bij. Frankrijk trekt het dreigingsniveau op tot het hoogste peil: 'urgence attentat' of de noodtoestand als gevolg van een aanslag.

Volgens Le Figaro werd dinsdagavond nog een tweede politie-operatie uitgevoerd op de place Broglie in het centrum van Straatsburg. 'Er wordt een tweede persoon verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de schietparij', zei de burgemeester aan de krant.

Woensdag blijft de kerstmarkt in Straatsburg gesloten en worden de vlaggen halfstok gehangen, besliste de burgemeester. Op de kleuter- en lagere scholen in de stad zijn woensdag alle lessen geschorst.   

'Geen kat op straat'

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) zat tijdens de schietpartij in een restaurant in Straatsburg. 'We zitten nu veilig in een kelder, maar we zijn ook een beetje bang. Er is geen kat op straat nu', verklaarde ze aan Het Belang van Limburg.

Facebook heeft de 'Safety Check' geactiveerd, waarmee gebruikers kunnen aanduiden dat ze veilig zijn in Straatsburg.

Er werd een informatienummer geopend. Wie vragen heeft, kan terecht op het nummer +33 (0) 811 000 667.