Zeker vier doden door wilde schutter in Braziliaanse kerk
De kathedraal van Campinas in Brazilië Foto: AFP

Een wilde schutter heeft dinsdag tijdens een misviering in een kerk in Brazilië minstens vier mensen doodgeschoten.

De man opende in de kathedraal van Campinas in de deelstaat São Paulo het vuur en schoot vier mensen neer, meldde het nieuwsportaal G1 op gezag van de brandweer. De dader pleegde hij uiteindelijk zelfmoord. Drie mensen werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

In de kerk vond een misviering plaats toen de amokmaker gewapend met een pistool en een revolver de kathedraal binnenstormde. ‘De meeste mensen waren bejaarden, onschuldigen, en hij vuurde in het wilde weg op iedereen. Het was verschrikkelijk, een tragedie’, zei de kerkmederwerker Alexandre Moraes aan de krant O Globo.

De omstandigheden van de schietpartij zijn nog niet duidelijk. De politie heeft een onderzoek ingeleid. ‘Op dit ogenblik van diep leed rekenen we op het gebed van allen’, schreef het katholieke aartsbisdom van Campinas op Facebook.

In Brazilië kwam onlangs de wapendracht weer ter discussie. De nieuwe president Jair Bolsonaro wil de toegang tot wapens vanaf zijn ambtsaanvarding op 1 januari 2019 weer vereenvoudigen. De extreemrechtste militair gelooft dat hij daarmee de veiligheid van de bevolking kan verhogen. ‘Als in deze televisiestudio drie of vier gewapende personen binnenstormen, zal geen enkele idioot erin slagen om slechte dingen te doen’, zei hij onlangs in een tv-interview. ‘Meer nog dan het eigen leven beschermen wapens de vrijheid van het volk’.

Brazilië gaat gebukt onder een golf van geweld. Vorig jaar werden in het grootste land van Latijns-Amerika meer dan 63.000 mensen gedood.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.